SRBI U AUSTRIJI NISU ZABORAVILI: Godišnjica NATO bombardovanja obeležena i u Beču
Foto: Profimedia

Zvukom sirene za uzbunu

SRBI U AUSTRIJI NISU ZABORAVILI: Godišnjica NATO bombardovanja obeležena i u Beču

Austrija -

Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja Srbije obeležena je i u Beču u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti.

Zvukom sirene za uzbunu, kao i minutom ćutanja na bečkom trgu Štefansplac sinoć je obeležen početak NATO bombardovanja Srbije, koje je trajalo 78 dana.

Srbi u Austriji su tokom svih tih 78 dana održavali proteste, a svaki se završavatao u Beču, na Štefansplacu, na kojem se sada svake godine održavaju pomeni.

Za razliku od nekih ranijih godina ove je ponovo bilo više ljudi koji su se okupili da bi doprineli da se zločin NATO nad srpskim narodom nikada ne zaboravi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Predsednik ASD Lazar Bilanović podsetio je, u svom obraćanju, na NATO žrtve u Srbiji, ali i svetu.

Prisutnima obratio poznati pevač Bora Đorđević, koji je okupljenima odrecitovao više stihova na temu NATO zločina, poput: "Neki momci su dobri, neki su loši, a koja je od te dve sorte ubila dete na noši, eto zato neću u NATO".

David Štokinger, član upravnog odbora "Socijalne radionice Austrija" istakao je da je NATO prekršio međunarodno pravo i napao zemlju koja bila primer države koja je žela da očuva suverenitet i svoj nezavisni razvojni put između istoka i zapada - Jugoslaviju.

On je ocenio da u novoj Evropi očigledno za to nije bilo mesta.

Takođe i austrijski publicista, koji svake godine odaje poštu žrtvama NATO agresije, Vilhelm Langtaler ukazao je da ova vojna alijansa čini i dalje mnoge zločine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track