A SAD NA SUD: Austrija tuži Nemačku zbog uvođenja putarine
Foto: Profimedia, 0163572160

Svađa

A SAD NA SUD: Austrija tuži Nemačku zbog uvođenja putarine

Austrija -

BEČ - Austrija je odlučila da tuži Nemačku zbog uvođenja putarine, koja je, prema mišljenju zvaničnog Beča, u suprotnosti sa sporazumima EU koji se tiču jednakosti svih građana Unije.

Ministar saobraćaja Austrije Jerg Lajhtfrid saopštio je danas na konferenciji za štampu da ce biti podneta tužba pred Evrospkim sudom, jer je nemačka putarina "putarina za strance" i predstavlja diskriminaciju na osnovu državljanstva.

Paket zakona, kojim se uvodi sporna putarina, usvojen je pre podne u nemačkom Bundesratu, nakon što ga je pre par dana prihvatio i Bundestag. Nov zakoni o putarini biće primenjivani od 2019.godine, i predviđaju da vozači za korišćenje autoputeva kroz Nemačku kupuju vinjetu čija cena će zavisiti od zapremine i ekoloških osobina vozila.

Jerg Lajhtfrid: Nemačka putarina "putarina za strance" je diskriminacija na osnovu državljanstva (Foto: Printscreen YouTube)
Jerg Lajhtfrid: Nemačka putarina "putarina za strance" je diskriminacija na osnovu državljanstva (Foto: Printscreen YouTube)

Međutim, vozači iz Nemačke biće obeštećeni u visini putarine kroz smanjenje poreza na vozila. Taj deo zakona na meti je kritike Beča, jer Austrija smatra da bi time stranci godišnje prihodovali sa 500 miliona evra za putnu infrastrukturu Nemačke. Lajhtfrid je kazao da je to neprihvatljivo i diskriminacija na osnovu državljanstva.

"Pravno ćemo delovati protiv putarine. Moja Evropa nije Evropa u kojoj važi pravo snažnijeg, već pravo pravde"; poručio je on i oštro iskritikovao i Evropsku komisiju, koja se dogovorila sa Nemačkom na kompromisno rešenje.

"Delovanje Evropske komisije je skandalozno", poručio je Lajhtfrid. Za sada je otvoreno kada će tužba biti podneta, jer najpre Evropska komisija mora da obustavi postupak o kršenju odredbi EU, objsanio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track