VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U AUSTRIJI: Opozicija traži glasanje, a vlast...
Foto: Kurir Austrija

U oktobru

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U AUSTRIJI: Opozicija traži glasanje, a vlast...

Austrija -

Prevremeni parlamentarni izbori u Austriji biće održani, najverovatnije, u oktobru, pošto će opozicija u skupštini, još ove nedelje, podneti zahtev za raspisivanje glasanja, koji će, kako je najavljeno, podržati i vladajuće partije Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP).

Lideri opozicije održali su danas posle podne sastanak na kojem su dogovorili podnošenje zahteva za raspisivanje prevremenih izbora, koji će predati u sredu, i to sa zahtevom da se skupština ne raspusti do kraja juna kako bi se osiguralo da istražni odbori mogu da rade.Teži se ka raspisivanju izbora za 8. Ili 15.oktobar.

Novi šef OVP Sebastijan Kurc rekao je da će njegova stranka u svakom slučaju podržati zahtev opozicije čime je obezbeđena većina.

Sada je, kako je kazao, samo na SPO da obezbedi podršku svih partija u skupštini.

Iz SPO je šef poslaničkog kluba Andreas Ssider najavio podršku rekavši da je "predlog opozicije dobar i za socijaldemokrate".

Međutim OVO i SPO još pregovaraju o konkretnom terminu održavanja izbora, pri čemu se teži da glasanje bude 15.oktobra.

Isto tako pregovori se vode i o "popunjavanju" vlade pošto je vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener prošle nedelje saopštio da se povlači sa svih političkih funkcija, što je bio konačni udarac koaliciji.

Austrijski kancelar Kristijan Kern želeo bi Kurca za vicekancelara, ali on za sada ne želi da se o tome izjašnjava SPO na taj način želi da osigura da će koalicioni partner, do izbora, nastaviti rad u vladi i primenu reformi u nekim važnim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja