BEČ OČEKUJE NOVE VEZE S MOSKVOM: Sve oči uprte u sastanak Putina i Kerna na ruskom Davosu
Foto: Fonet/AP, AP/Alexei Nikolsky

ima nade za poboljšanje

BEČ OČEKUJE NOVE VEZE S MOSKVOM: Sve oči uprte u sastanak Putina i Kerna na ruskom Davosu

Austrija -

BEČ - Učešće austrijskog kancelara Kristijana Kerna na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) moglo bi da otvori nove veze između Beča i Moskve.

Kern će se u Sankt Peterburgu sresti s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali taj sastanak je škakljiv zbog sankcija EU protiv Rusije, posebno zato što je Austrija, zbog predsedavanja Uniji u drugoj polovini iduće godine, pod posebnom "prismotrom", piše Standard dodajući da Kern nije jedini visoki strani gost, već na njemu učestvuje i indijski premijer Narendra Modi.

Kancelar Kern u Rusiju putuje sa brojnom delegacijom privrednika, kao i predsednikom Privredne komore Kristofom Lajtlom. Najveće ambicije za poslovanje u i sa Rusijom ima OVM, čiji je šef Rajner Zele član delegacije.

Kern bi, prema Standardu, u Sankt Peterburgu mogao da podstakne projekat o povezivanju u železničkom saobraćaju sa Rusijom, jer ruska železnica ima veći razmak između šina koje trenutno vode samo do Slovačke, a Austrija bi želela da to ide do Beča. Troškovi za realizaciju ovog projekta iznose oko sedam milijardi evra što je do sada bila najveća prepreka.

U ovom trenutku se rade tri studije o izvdljivosti, pošto je Slovačka, koja se do sada protivila tome, zauzela pozitivan stav. Do 2030 bi trebalo da se završi 600 kilometara duga železnička pruga, o čemu će biti reči u Sankt Peterburgu. Za sada je nejasno i da li će Ukrajina, koja je potencijalni partner za ovaj projekat, prihvatiti isti.

(Kurur.rs/Tanjug) Foto: Fonet/AP, Foto: AP/Alexei Nikolsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track