KURC NOVI LIDER OVP: Austrijski šef diplomatije dobio odrešene ruke za vođenje stranke
Foto: AP

IMAO DALEKO BOLJI REZULTAT I OD ISKUSNIJIH POLITIČARA

KURC NOVI LIDER OVP: Austrijski šef diplomatije dobio odrešene ruke za vođenje stranke

Austrija -

Najmlađi član u austrijskoj vladi i ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc izabran je danas na skupštini Narodne partije Austrije (OVP) za novog lidera stranke i ujedno dobio odrešene ruke za vođenje narodnjaka.

Ovaj 30-ogodišnji političar postao je danas i zvanično 17-ti lider OVP, pošto je dobio 98,7 odsto glasova delegata (464 od 470 predatih glasova). Kurc je time ostvario drugi najbolji rezultat u posleratnoj istoriji stranke, a bolji od njega bio je samo njegov prethodnik Rajnhold Miterlener, kada je 2014. izabran sa 99,1 odsto glasova.

Mnogo slabiji rezultat ostvarili su daleko iskusniji i poznatiji političari kao što su nekadašnji kancelar Volfgang Šisel koji je 2003. izabran za šefa stranke sa svega 93 odsto glasova, a i bivši vicekancelar Erhard Busek dobio je 1991. Samo 56,4 odsto glasova.

Takođe i čitav novi tim Kurca dobio je visoku podršku delegata OVP. Delegati su jednoglasno usvojili i izmenu statuta stranke, što je bio uslov Kurca da preuzme partiju.

On je tom reformom dobio potpuno odrešene ruke kod najvažnijih strateških i personalnih odluka.

Promenom statuta omogućeno je Kurcu da na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima kandiduje sa sopstvenom listom koju će podržati OVP, a koja će biti otvorena i za kandidate koji nisu članovi stranke. Isto tako on dobija odrešene ruke i za moguće koalicione pregovore, kao i određivanja ministara iz redova OVP.

foto: Reuters

U obraćanju Kurc je rekao da je aktuelna politika obeležena međusobnim vređanjima i pokušajima da se kod birača "ocrne" protivnici, te da nije naivan i da očekuje da će idućih meseci "sve postati još prljavije".

Kazao je da smatra ispravnim svoju odluku da OVP ne učestvuje u takvom ponašanju protivnika.

Poručio je da želi da promeni Austriju, te naglasio da je shvatio, od kada je ušao u vladu da ne treba na stalne kritike, a bio je sa njima suočen gotovo svakodnevno, da odgovara. Kurc ističe da samo zemlje, koje su uspešne u privredi, mogu garantovati socijalni sistem, ali je u Austriji, kako je dodao, stvoren sistem koji se bavi samo održavanjem.

"U finansiraju socijalnog sistema postoji u međuvremenu toliko ćupova da više niko ne može da se snađe", naglasio je on.

Kada je reč o migraciji Kurc je ponovio svoj zahtev da mora da se zatvori mediteranska ruta po uzoru na balkansku.

"Moramo zatvoriti mediteransku rutu i to bolje danas nego sutra", poručio je on.

Takođe je istakao da je austrijsko društvo, usled migracije, postalo šarolikije, i da i najveći fanovi multikulturalnosti znaju da jedno društvo može funkcionisati samo ako ima zajedničke osnovne vrednosti. Podvukao je da ne sme biti tolerisan islamizam i ekstremizam.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Skandal! "Beograd na vodi" nas košta 1,3 milijarde evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track