AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE SPREMAN DA ZAUSTAVI MIGRANTE: Spremni smo da za 24 sata zatvorimo granice!
Foto: Printscreen Oe24.at

NEĆE DOZVOLITI DA SE PONOVI 2015. GODINA

AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE SPREMAN DA ZAUSTAVI MIGRANTE: Spremni smo da za 24 sata zatvorimo granice!

Austrija -

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka poručuje da je trenutno stanje, kada je reč o talasu migranata iz Italije stabilna, ali najavljuje da će delovati ako se kao i 2015. veći talas pokrene.

Između Rima i Beča došlo je do diplomatskih tenzija nakon što je ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil saopštio pomeranje vojske ka granici prema Italiji na prelazu Brener i ocenu da uskoro može uslediti uvođenje kontrole na međi.

Ministarstvo inostranih poslova Italije pozvalo je austrijskog ambasadora u toj zemlji Rene Policer na razgovor. Naime, za italijansku privredu uvođenje kontrole na Breneru imalo bi teške ekonomske posledice.

Međutim u Beču su političari postali nervozni pošto je ove godine već 85.000 migranata iz Afrike stiglo u Italiju, a u predizbornoj kampanji niko ne želi na granicama scene kao što su bile 2015. kada je zemlja bila suočena sa nekontrolisanom migracijom. Sobotka je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", objasnio da je Ministarstvo preduzelo već pre tri nedelje mere predostroznosti.

"Austrijska železnica (OeBB) uspostaviće poseban peron na jezeru Brener, kako bi kontrolisali vozove. Zamolio sam ministra finansija za 100 carinika, a i vojska može da osigura granicu sa 750 vojnika, kako migranti ne bi nekontrolisano prolaze", poručuje on.

Prema njegovim rečima, trenutno je stanje stabilno, a prema podacima iz pokrajine Tirol oko 150 izbeglica se pronalazi nedeljno.

"Situacija na granici postaje onda dramatična kada se pokrenu grupe od po 40 do 100 osoba. Međutim, to primećujemo na vreme i odmah ćemo uvesti graničnu kontrolu", podvlači Sobotka. Najavio je da će, ako se kao i 2015. veći talas pokrene, odmah delovati.

"Po pitanju policije smo veoma brzi i možemo sve u roku od 12 do 24 sata uspostaviti. Vojska je, zahvaljujući ministru Doskocilu, pripremljena, a zahvalni smo i ministru finansija Hansjergu Sselingu i OeBB", naglasio je Sobotka. On je ocenio da je neophodno zatvoriti mediteransku rutu, za šta se zalaže i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

Prema njegovim rečima, Italija mereno po broju stanovnika, iako bi primila 250.000 migranata, koliko se procenjuje da ih može biti u ovoj godini, još uvek neće dostići broj koji je primila Austrija prošle godine. Međutim, upozorava da će prostor Italije biti u jendom trenutku prepunjen, zbog čega mediteranska ruta mora da bude zatvorena.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track