AUSTRIJA ZABRANILA NOŠENJE BURKI: Evo kako funkcioniše novi zakon!
Foto: Printscreen Index.hr

bez pokrivanja lica

AUSTRIJA ZABRANILA NOŠENJE BURKI: Evo kako funkcioniše novi zakon!

Austrija -

U Austriji je početkom meseca na snagu stupio Zakon o zabrani nošenja burke, odnosno pokrivanja lica.

Zakon je donijela velika koalicija socijaldemokrata i narodnjaka, čime se Austrija pridružila Francuskoj, Belgiji, Holandiji i još nekim evropskim zemaljama u kojima je zabranjeno nošenje burke odnosno potpuno pokrivanje lica na javnim mestima. Iako je izazvao burne reakcije i rasprave pre donošenja, za sada sprovođenje novog zakona ide bez većih problema. Policija je odlučila da neće odmah da izriče novčane kazne ženama koje nose burke, nego će ih u početnoj fazi novog zakona najpre upozoravati da je nošenje burke protivzakonito. Čak su urađeni i leci na kojima se prikazuje što je sada dozvoljeno, a što zabranjeno.

Na primer dozvoljeno je nositi hidžab, koji pokriva kosu ali ne i lice, zatim da klovnovi nose maske, i da se iz medicinskih razloga nosi maska na licu. U Beču je zbog novog zakona održan simboličan protest na kom se okupilo oko 100 ljudi.

Iako je na demonstracijama bilo nekoliko žena koje su nosile burka, policija ih nije kaznila, međutim one koji su pred zgradom austrijskog parlamenta na bečkom Ringu bili u burkama dobili su kazne zbog pokrivanja lica. Najviše izazova u sprovođenju ovog zakona kako se očekuje biće na bečkom aerodromu, ali za sada ni tu novi zakon nije izaziva probleme. Putnici koji su stigli letom iz Dubaija već su na aerodromu bili informirani o novom austrijskom zakonu, pa su burke skinuli pre sletanja u Beč.

Kurir.rs/index.hr

Foto printscreen index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja