KERN: EU mora da bude zainteresovana za rešenje krize u Španiji
Foto: EPA

MORA SE INSISTIRATI NA POŠTOVANJU USTAVA

KERN: EU mora da bude zainteresovana za rešenje krize u Španiji

Austrija -

Odlazeći austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je da Evropa mora imati veliki interes za pronalaženje rešenja za krizu u Španiji oko referenduma o nezavisnosti Katalonije.

"To je unutaršpansko pitanje", podvukao je on i dodao da je na Samitu EU postojalo jedinstvo u tome da se mora insistirati na poštovanju Ustava Španije.

Evropa mora biti zainteresovana da doprinese harmoničnom suživotu, rekao je Kern i podsetio na višedecenijski terorizam baskijske ETA.

foto: EPA

"Dobro je da su nacionalizam i te ekstremističke struje svedene na razumnu meru", podvukao je on.

Pored toga, Kern smatra da će, i pored problema, do decembarskog Samita Evropske unije biti nađeno rešenje kako bi se ušlo u drugu fazu pregovora o Bregzitu, koja predviđa utvrđivanje budućih odnosa Brisela i Londona, nakon istupanja Velike Britanije iz članstva Unije.

Kern je kazao da vidi stalne uspone i padove u pregovorima oko Bregzita, što, kako dodaje, nije od prednosti za taj proces.

foto: Reuters

On ukazuje da u drugoj fazi pregovora treba rešiti finansijska pitanja. Upitan da li je na aktuelnom Samitu bilo govora o svoti koji Britanci treba da plate EU, Kern je kazao da nisu pomenute brojke.

Inače već duže se govori o svoti između 20 i 100 milijardi evra. Kern je preneo da je britanska premijerka Tereza Mej potvrdila da želi po svaku cenu sporazum sa EU, kao i da je bolje imati loš dogovor, nego nemati nijedan. To je, kako je dodao, pozitivan razvoj.

Mej je, kako je istakao, potvrdila i da je neophodno dobro rešenje za građane EU u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track