AUSTRIJA JE PO OVOME PRVA U EVROPI: Legalizovali gej brakove, a evo kada će prvi parovi moći pred matičara!
Foto: Printscreen Facebook

odluka pala

AUSTRIJA JE PO OVOME PRVA U EVROPI: Legalizovali gej brakove, a evo kada će prvi parovi moći pred matičara!

Austrija -

BEČ - Ustavni sud Austrije omogućio je sklapanje istopolnih brakova u toj zemlji od 2019. pa će Austrija biti prva zemlja Evrope u kojoj je sud ukinuo zabranu sklapanja gej braka.

Sud je svoju odluku obrazložio zabranom diskriminacije na osnovu principa jednakosti, te će stari zakon biti ukinut 31.decembra iduće godine, a od 1. januara 2019. sklapanje istopolnih brakova će biti omogućeno, ukoliko zakonodavvac u mđuvremeun ne donese drugačiju odluku.

Ustavni sud je na taj način reagovao na žalbu dve žene koje žive u registrovanom partnerstvu, a koje su zatražile sklapanje braka, što im nadležne vlasti grada Beča nisu dozvolile. Formulacija "dve osobe različitog pola" biće izbačena iz zakona o braku do kraja sledeće godine, navodi se u današnjoj odluci suda.

Njihov advokat Helmut Graupner smatra odluku Ustavnog suda istorijskom, te podseća da je austrijski sud prvi u Evropi koji je ukinuo zabranu braka za istopolne parove.

Austrija je, naime, prva zemlja Evrope koja jednakost brakova priznaje kao ljudsko pravo, dodao je Graupner te podsetio da su u svim drugim evropskim zemljama brakovi homoseksualnih parova omogućeni političkim putem. U Austriji je zakonom od 2009. bilo moguće homoseksualcima samo stupanje u registrovano partnerstvo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prvi poljubac na Prajdu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track