(FOTO) KURC ZASENIO ZVANICE NA OPERNBALU: Dok je kancelar sa devojkom uživao u muzici, napolju Femenke besnele zbog Porošenka
Foto: EPA/Lisi Niesner

praznik umetnosti u BEČU

(FOTO) KURC ZASENIO ZVANICE NA OPERNBALU: Dok je kancelar sa devojkom uživao u muzici, napolju Femenke besnele zbog Porošenka

Austrija -

Ovogodišnji bečki "Opernbal" protekao je u znaku novog austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i protesta aktivistkinje organizacije Femen ispred Opere protiv prisustva ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Kurc je, na 62.Opernbal, glavni bal u balskoj sezoni u Austriji, došao sinoć sa devojkom Suzane Tir, a ovo mu je bilo prvo prisustvo, kako lično, tako i u svojstvu kancelara.

"Nisam neko ko ide na mnogo balova. Loš sam plesač", otkrio je Kurc novinarima.

Govoreći o značaju "Opernbala" Kurc je ocenio da se radi o "odličnoj vizit karti Austrije".

Ispred bečke Opere policija nije imala puno posla sa demonstracijama protivnika vlade, pošto se odazvalo svega par desetina ljudi, ali je zato morala da interveniše protiv aktivistkinje Femena.

foto: EPA/Lisi Niesner

Ona je, uzvikujući parole, golim grudima, protestovala protiv ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Policija ju je, uz primenu sile, udaljila sa mesta događaja i podnela prijavu zbog uznemiravanja, saopštio je portparol policije Harald Seres.

Gosti austrijskog kancelara na balu bili su irski premijer Leo Varadakar, koji je doputovao sa svojim partnerom, kao i Varis Dirie borac za ženska prava.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je na bal ukrajinskog kolegu Porošenka.

foto: EPA/Lisi Niesner

Inače, Opernbal najviši državni predstavnici koriste za pozivanje gostiju iz inostranstva, a sam bal okuplja elitu bečkog poslovnog, kulturnog i političkog sveta. Na bal, takođe, dolaze i poznate ličnosti iz celog sveta.

Tako je, ovogodišnja gošća austrijskog preduzetnika Riharda Lugnera bila američka filmska zvezda Melani Grifit, a u loži milionera Klemensa Halmana bila je i holivudska glumica Lili Džejms.

Opernbal je otvoren izvođenjem austrijske i evropske himne, a u programu su učestvovali moldavska sopranistkinja Valentina Nafortina, operski pevač Pavol Breslik, balet bečke Opere i soloigrači Olga Esina, Maria Jakovleva, Roberd Gabdulin i Roman Lazik.

Nakon toga je 144 parova "debitanata" otvorilo bal bečkim valcerom. Među debitantima ove godine, po prvi put našao se i par osoba sa daunovim sindronom.

foto: EPA/Lisi Niesner

Gosti bala morali su i ove godine da imaju "duboke" džepove. Loža je ove godine koštala između 20.500 i 11.500 evra, a sama ulaznica 290 evra, a sto za dve osobe, u sporednim prostorijama minimum 200 evra.

Kada je reč o piću na balu čaša sekta koštala je 12 evra, čaša piva devet evra, a porcija viršli 10,50 evra.

Procenjuje se da su prihodi ovogodišnjeg Opernbala 4.600.000, a izdaci 3.500.000 evra.

Balska sezona je važan privredni faktor u Beču i doprinosi značajno punjenju gradske kase, jer gosti balova potroše više od 300 evra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Lisi Niesner

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČITAVA SRBIJA I REGION SE OPRAŠTAJU OD NEBOJŠE GLOGOVCA! Napustio nas je jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja