Najnovije vesti

AUSTRIJSKI NEDELJNIK O BRUTALNOSTI HRVATSKE POLICIJE: Migrante tuku i proteruju, smrt male Madine nije usamljen slučaj
Foto: Profimedia

otvoreno

AUSTRIJSKI NEDELJNIK O BRUTALNOSTI HRVATSKE POLICIJE: Migrante tuku i proteruju, smrt male Madine nije usamljen slučaj

Austrija

Austrijski nedeljnik Profil objavio je veliku reportažu o sudbini izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici, koncentrišući se posebno na slučaj smrti devojčice Madine, za koju njena porodica optužuje hrvatsku policiju.

Kako prenosi portal Index.hr, Profil nije uveren u zvaničnu verziju događaja i piše da sve dostupne informacije upućuju na to da je hrvatska policija devojčicu oterala u smrt, te da je prilično problematično što relevantni materijali o ovom slučaju nisu transparentno dostupni javnosti.

Ukazuje se da je protiv nepoznatih počinilaca podneta i krivična prijava, te da bi im u slučaju suđenja pretila kazna do 15 godina zatvora i to zbog zloupotrebe položaja, postupanja sa smrtnim posledicama i drugih razloga, ali, konstatuje nedeljnik, hrvatska policija ipak ne treba da brine.

"Uopšteno, mnogo toga u vezi sa noći kada je poginula Madina nije dokumentovano. U ključnim stvarima su to tek suprotstavljene izjave Madinine porodice i policije, iako se nadležni većinom skrivaju iza zida ćutanja", navodi nedeljnik i dovodi u pitanje praksu hrvatske policije, koja, navodno, detaljno snima granicu, ali nikad se ne mogu naći snimke koji bi bi bili loši za policiju.

Profil piše da sve više izbeglica svedoči o tome da ih hrvatski policajci tuku i proteruju iz zemlje pre nego što mogu iskoristiti svoje pravo da zatraže azil, a nevladine organizacije su već nekoliko takvih slučajeva i dokumentovale fotografijama modrica koje izbeglice imaju pošto ih u Srbiju vrate iz Hrvatske.

I priča o Madininoj smrti je jedna od takvih, navodi austrijski nedeljnik i konstatuje da ništa u njoj nije definitivno dokazano, no da mnogo toga govori u korist verzije Madinine porodice, a ne zvanične verzije policije.

Hrvatska policija, pak, tvrdi da Madinina porodica nije prešla na hrvatsku teritoriju pre, nego tek posle nesreće u kojoj je voz navodno ubio devojcicu iz Avganistana. Zanimljivo je da Madinina majka Muslima ne govori engleski, pa nije jasno na kojem su jeziku s njom komunicirali hrvatski policajci, koji pak tvrde da jesu i da im je ona rekla kako Madina ima osam godina. Prema zvaničnoj verziji, Muslima se dobrovoljno s ostatkom porodice vratila u Srbiju i ostavila teško ozleđenu Madinu samu u bolnici.

Dodaje se da ni hrvatska javna pravobraniteljka Lora Vidović ne veruje zvaničnoj policijskoj verziji, te je i sama istraživala ovaj slučaj i sastavila izveštaj koji je dostavljen državnom tužilaštvu.

"Hoće li Madinina smrt biti krivični slučaj zavisi od državnog tužilaštva u Vukovaru. Ako se donese odluka o podizanja optužnice, proces bi mogao baciti svetlo na najmračnije kutke evropskog ponašanja prema pitanju migracije - kako jedna granična članica EU svake noći odlučuje o idealu pravne države i ljudskog dostojanstva", piše Profil.

Bečki nedeljnik, takođe, navodi da mu na više pitanja upućenih hrvatskim institucijama nije odgovoreno, te se dodaje kako je Madinin leš otvorenih očiju - što potvrđuju fotografije - isporučen od strane Hrvatske njenoj porodici u Šidu, u Srbiji.

"Profil" u tekstu pominje i da nedostaje potrebna dokumentacija o tome kako je devojčicino telo preneto iz Hrvatske u Srbiju, dodaje Index.hr.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...