Najnovije vesti

PRETI MU ROBIJA I DO 10 GODINA: Istraga u Austriji protiv bivšeg ministra zbog moguće pronevere
Foto: Reuters

SPORNA NABAVKA BORBENIH AVIONA

PRETI MU ROBIJA I DO 10 GODINA: Istraga u Austriji protiv bivšeg ministra zbog moguće pronevere

Austrija

Tužilaštvo Austrije pokrenulo je istragu protiv bivšeg ministra odbrane Norberta Daraboša zbog sumnje da je na toj funkciji naneo štetu državu u visini od 24 miliona evra.

Protiv Daraboša, koji je sada na dužnosti člana pokrajinske vlade u pokrajini Burgenland, pokrenuta je istraga u slučaju oko nabavke borbenih aviona "jurofajter".

Istragu je pokrenuo doskorašnji poslanik Peter Pilc, a tužilaštvo je sada istragu protiv Daraboša izvodilo iz "kompleksa" spornog sporazuma.

U pitanju je poravnanje sa proizvođačem "jurofajtera" iz 2007.godine, kao i okolnosti da se tokom parlamentarne istrage pojavio stariji nacrt dogovora o poravnanju, koji je po državu bio povoljniji.

U pitanju je 24 miliona evra, koliko je oštećena država.

Daraboš je stalno odbacivao svaku odgovornost i tvrdio da je njegov dogovor doneo poreskim obveznicima uštedu od 370 miliona evra.

Međutim Darabos je "pojeftinio" avione time što nije naručio važne delove kao što su uređaji za noćni let ili postrojenje za samozaštitu.

Zbog nedostatka tih delova kasnije su jurofajteri morali biti dodatno, skupo, opremljeni.

Darabošu za proneveru preti zatvorska kazna do deset godina, ako mu istražni organi dokažu da je u junu 2007.potpisao sporazum o poravnanju sa proizvođačem jurofajtera koji je naneo štetu poreskim obveznicima.

"Ko svesno zloupotrebi svoja ovlašćenja u vezi raspolaganja tuđom imovinom ili drugih obaveza, a šteta prevaziđe 300.000 evra, može biti kažnjen sa kaznom od godinu do deset godina zatvora", navodi se u zakonu.

Austrijska vlada naručila je u julu 2003.godine 18 aviona jurofajter po ceni od 1,969 milijardi evra.

Pošto je 2006. na parlamentarnim izborima pobedila Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i dovela do promene vlasti uz kampanju protiv jurofajtera, 2007.Daraboš je izdejstvovao navodno mnogo jeftiniji ugovor, smanjivši broj letelica sa 18 na 15, i tvrdeći da je uštedeo 370 miliona evra.

Nakon samo par meseci prve letelice jurofajter su sletele na aerodrom Celtveg.

Nakon izvesnog vremena ispostavilo se da, zbog neugovaranja potrebne opereme, postoji neophodnost da se dodatni uređaji naruče kako bi ovi borbeni avioni mogli da ispune svoje zadatke, što je dodatno opteretilo poreske obveznike.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...