(VIDEO) 10 GODINA OD SLUČAJA KOJI JE ZGROZIO CEO SVET: Ovako je otkriven monstrum Jozef Fricl
Foto: People Picture / Capital pictures / Profimedia

UŽASNA PRIČA

(VIDEO) 10 GODINA OD SLUČAJA KOJI JE ZGROZIO CEO SVET: Ovako je otkriven monstrum Jozef Fricl

Austrija -

Danas se navršava 10 godina od "slučaja Fricl" koji je potresao Austriju, ali i celi svet.

Tog 19. aprila 2008. otkriveno je kako je Jozef Fricl, tada 73-godišnjak, 24 godine držao svoju ćerku Elizabet u podrumu porodične kuće. U tom razdoblju silovao ju je čak 3.000 puta i napravio joj sedmoro dece. Kada je ceo slučaj otkriven, Elizabet je imala 42 godine. Klupko je počelo da se odmotava na današnji dan 2008. godine. Tog dana, Kerstin, najstarija Friclova ćerka sa Elizabet, razbolela i završila u bolnici. Pretilo joj je otkazivanje bubrega. Jozef se pojavio u bolnici i tvrdio da je pronašao pismo koje mu je ostavila Kerstinina majka, a lekar Albert Rejter primetio je da je Friclova priča neutemeljena i puna nelogičnosti.

Dva dana kasnije, lekari su pozvali policiju koja je krenula u potragu za Kerstininom majkom kako bi dobila što više informacija o devojčici.

Friclova priča da je Elizabet članica kulta nije držala vodu. Policiji je pokazao pismo za koje je tvrdio da je poslednje koje je dobio od Elizabet i da je poslato iz grada Kematena u Tirolu. Policija je stupila u kontakt s Manfredom Volfartom, crkvenim zvaničnikom koji je pratio kultove i koji je odmah posumnjao u postojanje kulta kojeg je Fricl spominjao. Naglasio je da mu pismo izgleda napisano kao da ga je neko izdiktirao i to mnogo ranije nego što je poslato.

Elizabet Fricl
Elizabet Friclfoto: Youtube/Printscreen

Fricl je 26. aprila iz podruma izveo Elizabet i njihova dva sina, Stefana i Feliksa. Elizabet je morala da bude odvezena u bolnicu. Doktor Rejter odmah je nazvao policiju koja je Friclove odvela na ispitivanje. Elizabet je istražiteljima postavila ultimatum - reći će im sve ako joj obećaju da nikad više u životu neće morati da vidi oca. U sledeća dva sata ispričala mi je sve o 24 mučne godine koje je provela u zatočeništvu. Otac ju je silovao i silio da gleda pornografske filmove čije je scene morala da ponavlja pred decom.

Fricl je tog 26. aprila 2008. i uhapšen. Policiji je dopustio ulaz u podrum kroz sitna skrivena vrata sa šifrom. Njegova supruga Rozmari je tvrdila da nije imala pojma šta se dogodilo Elizabet i ostaloj deci. Tri dana kasnije, DNK analiza je potvrdila je da je Fricl otac dece. Policija je 1. maja potvrdila da je Fricl još pre godinu dana naterao Elizabet da napiše pismo u kojem se tvrdi da je planirao da pusti na slobodu nju i njihovu decu. Friclova prva rečenica nakon što je slučaj otkriven bila je: "Ja sam mislio samo dobro." Branio se tezom da je Elizabet pristala na seks i da je s decom bio u dobrim odnosima.

"Elizabet je postala problematična čim je ušla u pubertet. Prestala je da me sluša i morao sam da reagujem. Zaštitio sam je od spoljnjeg sveta", tvrdio je tada Fricl. Svoje psihičke probleme povezao je s majkom koja ga je u detinjstvu navodno zlostavljala. Nakon što je oženio Rozmari, njegova majka je živela s njima. Zatvorio ju je na tavan i zazidao joj prozor, a komšijama rekao da je umrla. Držao ju je zatvorenu do njene smrti 1980. godine, a mediji su nagađali da je na tavanu mogla da bude i do 20 godina.

Fricl je osuđen 19. marta 2009. na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 15 godina. Izdržava je u delu zatvora u kojem se nalaze psihički bolesne osobe. Radio je kao bibliotekar i domar, a prošle godine je navodno promenio ime u Fric Majrhof, kako ga novi zatvorenici ne bi prepoznali.

Rozmari se razvela od Fricla i živi pod novim identitetom kao i Elizabet i njena deca. Elizabet danas ima 52 godine. Troje od sedmoro dece živelo je s njom u podrumu, jedno je umrlo posle porođaja, a troje su odgajali Fricl i Rozmari. Kada je Fricl osuđen, porodica je primljena u kliniku na psihijatrijsko lečenje. Elitabet i deca su se kasnije preselili u selo na severu Austrije gde i danas žive.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja