POČAST ŽRTVAMA MAUTHAUZENA I SRPSKIM VOJNICIMA IZ VELIKOG RATA: U Austriji položeni venci na spomenike!
Foto: EPA / RICARDO GARCIA

polaganje venaca

POČAST ŽRTVAMA MAUTHAUZENA I SRPSKIM VOJNICIMA IZ VELIKOG RATA: U Austriji položeni venci na spomenike!

Austrija -

U sklopu obeležavanja godišnjice oslobođenja logora Mauthauzen, kod Spomenika jugoslovenskim borcima i žrtvama fašizma ubijenim od 1941. do 1945. godine u mestu Ebenze održana je danas ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti žrtvama.

U nastavku komemoracije, delegacija iz Srbije obišla je spomen-kompleks, jedini za javnost otvoreni tunel u kojem su logoraši radili, kao i zloglasni dvorac Harthajm blizu Linca koji je bio "centar za eutanaziju" u kojem je ubijeno više od 18.000 ljudi u periodu od maja 1940. do decembra 1944. godine.

Nakon toga održana je komemoracija u nekadašnjem pod-logoru Mauthauzena, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gde je istaknuta i zastava Srbije.

Održana je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u mestu Ašah na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata, na kojem je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, konzul Srbije u Salcburgu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i više stotina pripadnika srpske dijaspore koji žive u Austriji.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/ Ricardo Garcia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track