BEZ USTAŠKIH OBELEŽJA I POD BUDNIM OKOM AUSTRIJSKIH VLASTI: Skup i kontraskup u Blajburgu, policija u pripravnosti!
Foto: Printscreen Youtube

OČEKUJE SE VIŠE DESETINA HILJADA

BEZ USTAŠKIH OBELEŽJA I POD BUDNIM OKOM AUSTRIJSKIH VLASTI: Skup i kontraskup u Blajburgu, policija u pripravnosti!

Austrija -

I ove godine Hrvatska će u Blajburgu obeležiti godišnjicu stradanja ustaških vojnika na kraju Drugog svetskog rata. U tom gradiću okupiće se predstavnici vlati, crkve i građani. Na skupu će govoriti predsednik Sabora Gordan Jandroković. Iako je bilo najava da bi Austrija mogla zabraniti ovaj skup, on će se ipak održati ali, kako je rečeno, bez ustaških obeležja i pod budnim okom austrijske vlasti.

Prema procenama policije, austrijski grad Blajburg posetiće danas više desetina hiljada ljudi.

Na Blajburškom polju i ove godine, biće održana komemoracija ustašama i domobranima u organizaciji hrvatskog Sabora, Hrvatske katoličke crkve, Hrvatske i BiH.

Prema programu, najpre će biti odat pomen na groblju, a u podne će biti održana misa na Lojbaher feldu, gde se nalazi spomenik ubijenima.

Ovogodišnji skup razlikovaće se po tome što je austrijska policija prvi put pooštrila mere kada su u pitanju obeležja koja će smeti da nose na sebi učesnici skupa.

Pripadnici policije nisu dobili striktnu naredbu da hapse učesnike sa ustaškim obeležjima, ali su dobili uputstvo da to mogu da učine, ako procene da osoba sa tim obeležjima provocira.

Prvi put će biti održan i protest odnosno kontraskup lokalnog stanovništava, uglavnom mlađih ljudi, pod nazivom "Ne ustašama", koji veruju da komemoracija u Blajburgu šteti ugledu njihovog grada.

Tog mišljenja je i premijer Savezne pokrajine Koruške Petar Kajzer koji je rekao da je i on kao i vlada Koruške protiv bilo kakvog okupljanja političkih ekstrema.

Ljudi iz Hrvatske su juče počeli da stižu, a očekuje se da organizovane grupe tokom dana stignu iz većih hrvatskih gradova.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTS

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track