KRISTOF LAJTL: Kine se treba paziti, a američkog tutorstva moramo da se oslobodimo!
Foto: Reuters

INTERVJU

KRISTOF LAJTL: Kine se treba paziti, a američkog tutorstva moramo da se oslobodimo!

Austrija -

BEČ - Predsednik Evropske privredne komore Kristof Lajtl upozorava da Evropa preti da izgubi protiv Kine u konkurentnosti na globalnom tržištu i založe se za oslobađanja od američkog tutorstva, kao i za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa svim delovima sveta.

"Evropa je i dalje najveća ekonomska sila na svetu. Ugroženi smo, jer ko putuje u Kinu vidi šta se tamo razvija i to bi trebalo da bude upozorenje za Evropu. Ako nemamo sluha za to to bi moglo da znači naš kraj", kaže Lajtl za bečki dnevnik Standard.

foto: Reuters

Lajtl, koji je do kraja prošle nedele bio 18 godina na čelu Privredne komore Austrije, ukazuje da Kina ima jasan cilj da u narednih deset godina bude lider u inovacijama. On dodaje da uspeh Kine sm po sebi ne predstavlja opasnost, ali da je u toku nova raspodela ekonomskog kolača i, time, blagostanja.

"Moramo da budemo svesni da predstavljamo samo sedam odsto svetske ekomonije, a za deset godina nijedna evropska zemlja neće više biti među prvih deset u svetu. Moramo nastojati da isečemo dovoljno od tog kolača kako bi sačuvali naš životni standard", naglašava on.

Što se tiče mera američkog predsednika Donalda Trampa protiv Kine, Lajtl ceni da je "borba loš recept" i da ne priliči Americi, koja je uvek zagovarala slobodnu trgovinu.

"Svako ko poznaje Azijate zna da pretnje ne koriste. Samo pregovorima je moguće doći do rezultata, kao što je EU dokazala sa Južnom Korejom", objasnio je Lajtl. Istovremeno je podvukao da Evropa treba da se oslobodi jednostrane ovisnosti i tutorstva SAD, i sklapa ugovore o slobodnoj trgovini sa svim delovima sveta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track