KULTURA ZA KRAJ POSETE: Putin i Van der Belen otvorili gostujuću izložbu Ermitaža u Beču
Foto: Twitter/Ambassador Emil Brix

simbol saradnje i dijaloga

KULTURA ZA KRAJ POSETE: Putin i Van der Belen otvorili gostujuću izložbu Ermitaža u Beču

Austrija -

Predsednici Austrije i Rusije, Aleksander van der Belen i Vladimir Putin, otvorili su večeras u Beču gostujuću izložbu muzeja Ermitaž.

Na izložbi u Muzeju istorije umetnosti u glavnom gradu Austrije prikazana su remek dela evropskog slikarstva pod motom "Ermitaž u gostima - dela majstora od Botičelija do Van Dajka".

Zbirka kulturno-istorijskog muzeja Ermitaž iz Sankt Peterburga je stigla u Beč, pa je bečka publika u prilici da pogleda 28 slika iz perioda renesanse do ranog klasicizma. Posetioci će biti u prilici da vide platna slikarskih majstora poput Botičelija, Tintoreta, Holbajna, Rembranta i Van Dajka.

Nekada su austrijska dinastija Habzburg i ruski carski dvor bili zainteresovani za umetnost sličnih motiva, tema i istorijske građe, zbog čega su Muzej istorije umetnosti u Beču kao i Ermitaž i danas umnogome slični.

Izložba je osmišljena kao prikaz dela iz Ermitaža zajedno sa platnima iz Muzeja istorije umetnosti u Beču.

Evropa i dalje predstavlja zajednički kulturni prostor tako da će svako umetničko delo iz Rusije u izložbenom prostoru "komunicirati" sa svojim bečkim "parom" čime će se dodatno naglasiti njihova međusobna sličnost,

povezanost i jedinstvo.

Izložba će biti otvorena do 2.septembra. Predsednik Austrije je u obraćanju rekao da izložbu vidi kao simbol saradnje i dijaloga.

"Rusiju shvatiti kao deo Evrope, to može da podstakne ova izložba", naglasio je Van der Belen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Twitter/Ambassador Emil Brix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja