NE SVIĐAJU IM SE MERE PROTIV EKSTREMIZMA: Islamska zajednica tuži austrijsku vladu zbog zatvaranja džamija i proterivanja imama
Foto: AP/Ronald Zak

nezadovoljni

NE SVIĐAJU IM SE MERE PROTIV EKSTREMIZMA: Islamska zajednica tuži austrijsku vladu zbog zatvaranja džamija i proterivanja imama

Austrija -

Islamska verska zajednica u Austriji (IGGOe) izrazila je zaprepašćenje odlukom austrijske vlade da protera više imama i zatvori sedam džamija i najavljuje preduzimanje pravnih koraka.

Predsednik IGGOe Ibrahim Olgun rekao je da ta mera vlade ne služi borbi protiv političkog islama, kako je rekla, već samo slabljenju struktura verske zajednice.

On je zamerio vladi da pokušava da ocrni islamsku versku zajednicu zarad političkih poena.

To što je vlada u petak, pred molitvu tokom ramazana, na konferenciji za štampu objavila zatvaranje više džamija, prema njegovim rečima, je "uvreda" svih muslimana u Austriji.

"To je, čini se, vlada svesno učinila", naglasio je šef IGGOe. On je kritikovao da vlada nije smatrala potrebnim ni da informiše unapred IGGOe o merama koje preduzima.

"Pod izgovorom borbe protiv političkog islama četiri predstavnika vlade, među kojima je i kancelar su na konfereniji za štampu predstavila paket mera. Objašnjenje potkrepljeno činjenicama ne postoji. Nije teško spoznati da te mere ne služe borbi protiv političkog islama, već samo slabljenju struktura islamske verske zajednice u Austriji", tvrdi Olgun.

On je najavio da istragu IGGOe protiv pomenutih džamija i imama, te i mere ako se dokažu optužbe.

Ali isto tako najavljuje i pravne mere protiv odluke vlade.

"Zatvaranje džamija je drastičan korak koji ne može da se obrazloži formalnostima i sumnjama", poručuje Olgun.

Istovremeno je upozorio na opasnost da se muslimani stave pod opštu optužbu i pozvao je na izradu zajedničkog rešenja, umesto medijalno jednostrane politike na teret muslimanske manjine.

Austrijska vlada objavila je u petak da je donela odluku o proterivanju više imama, da je 60 imama pod istragom, zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je doneta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Takođe je doneta i odluka o rasformranju udruženja Arapska verska zajednica, koja je upravljala sa šest spornih salafističkih džamija.

Inače austrijska vlada je tvrdila da je odluku donela uz saglasnost islamske verske zajednice.

Odluku vlade pozdravljile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je doneta baš u vreme ramazana, kao i na početku glasanja u dijaspori za izbore u Turskoj.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/Ronald Zak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja