AUSTRIJSKI KARDINAL O KOMEMORACIJI U BLAJBURGU: Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću! To je bolan, ali hitno potreban proces
Foto: Profimedia

čeka se konačna odluka

AUSTRIJSKI KARDINAL O KOMEMORACIJI U BLAJBURGU: Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću! To je bolan, ali hitno potreban proces

Austrija -

Austrijski kardinal Kristof Šenborn smatra da, uz još strožija pravila, nema razloga za zabranu komemoracije u Blajburgu i ocenjuje da je diskusija o tome pozitivna jer može da podstakne Hrvatsku da se suoči sa svojom istorijom.

On je, u izjavi novinarima na marginama biskupske konferencije u Marijacelu, rekao da su pravila, koje je za ovogodišnje okupljanje naložila nadležna rimokatolička dijeceza Gurk-Klagenfurt, već donela poboljšanje.

Konačnu odluku o tome da li će komemoarcija moći da bude održana i iduće godine mora doneti ta dijeceza. Za sada je još nejasno kada će biti doneta odluka, a njen dosadašnji biskup Alojz Švarc 24. juna se seli u Sankt Pelten.

Dok novi biskup ne preuzme dijecezu, nju će voditi administrator.

Šenborn je rekao i da hrvatska biskupska konferencija u Blajburgu želi verski obred sećanja na poginule, a ne poličku manifestaciju.

Hrvatski biskupi su, prema njegovim rečima, bili zahvalni zbog jasnih pravila koje je naložio biskup Švarc.

Za to što su i pored tih pravila ponovo bili desničarski simboli prisutni na komemoraciji, delimično je krivo i austrijsko pravosuđe, koje neke od njih ne zabranjuje, dodao je on.

foto: EPA

Šenborn je rekao da je želja crkve da austrijska vlada pooštri svoje zakone.

On je istakao da vidi nešto pozitivno u debati o Blajburgu, jer ona prestavlja podsticaj Hrvatskoj da se suoči sa svojom istorijom.

"I u Austriji je trebalo mnogo vremena kako bi se suočili sa svojom istorijom. Hrvatska je na redu. To je veoma težak, bolan, ali hitno potreban proces", podvukao je on.

foto: EPA

Komemoracija u Blajburgu je iz godine u godinu na meti kritike javnosti u Austriji, jer se, kako kritičari navode, radi o najvećem skupu ekstremnih desničara i fašista u Evropi.

I ove godine, i pored zabrane crkve da se komemoracija pretvori u politički skup, bilo je ustaških simbola, a austrijske vlasti su podigle i optužnicu protiv više državljana Hrvatske, koji se nalaze u zatvoru do suđenja.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track