Najnovije vesti

BEČKI MEDIJI OTKRILI ŠOKANTNE DETALJE: Nemačka služba već godinama prisluškuje oko 2.000 meta u Austriji, a sve podatke razmenjuju sa NSA!
Foto: Profimedia

META ČAK I SEDIŠTE UN

BEČKI MEDIJI OTKRILI ŠOKANTNE DETALJE: Nemačka služba već godinama prisluškuje oko 2.000 meta u Austriji, a sve podatke razmenjuju sa NSA!

Austrija

Nemačka obaveštajna služba BND špijunira već godinama oko 2.000 meta u Austriji, tvrdi bečki nedeljnik Profil, na osnovu dobijene liste.

Radi se pre svega o faks-priključcima, ali i telefonima i pojedinim mejl adresama, koje je BND pratio od 1999.do 2006. Mete u Austriji su špijunirane iz regiona Pulbah, gde se u Bavarskoj nalazi regionalno sedište BND-a.

 

Mete su bile, između ostalih, i austrijska ministarstva, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, privrede, ali i spoljnih poslova.

Takođe, prisluškivane su i međunarodne organizacije, kao što je sedište UN, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali i OEBS.

Isto tako BND je prisluškivao i strane novinare, te je na listi bio i faks u agenciji APA, a prisluškivani su i univerziteti, te i proizvođači oružja, banke, među kojima je i Nacionalna banka.

foto: AP/Andrew Harnik

Na meti BND-a u Austriji bili su brojevi u 75 ambasada u Beču, od SAD, do Irana, preko Libije do Severne Koreje, ali i Izraela i Avganistana.

BND nije želeo da se izjašnjava o listi koju je dobio "Profil", i poručuje samo da o operativnim aspektima svog rada nadležnost ima samo savezna vlada i tela nemačkog Bundestaga.

 

Da je BND u Austriji prisluškivao poznato je od 2015, kada je tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner podnela prijavu koja nije dovela do nikakvih rezultata.

 

Državno tužilaštvo je prekinulo istragu, ali kako naglašava ne i potpuno obustavilo slučaj. Aktuelna saznanja mogla bi doprineti da istraga bude nastavljena.

 

BND je svoje informacije razmenjivao sa američkom službom NSA koja mu je stavio na raspolaganje i uređaje za prisluškivanje.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džepna podmornica P 911 “Tisa” doputovala za Beograd

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...