DIPLOMATSKI SKANDAL U EU: Austrija traži objašnjenje od Nemačke zbog prisluškivanja njenih građana i institucija, a evo ko je još bio na meti špijuna!
Foto: Printscreen Novatv.mk

izveštaj potvrdio sumnje

DIPLOMATSKI SKANDAL U EU: Austrija traži objašnjenje od Nemačke zbog prisluškivanja njenih građana i institucija, a evo ko je još bio na meti špijuna!

Austrija -

BEČ - Austrijske vlasti zatražile su danas od Nemačke objašnjene posle izveštaja da je nemačka obaveštajna služba (BND) godinama prisluškivala oko 2.000 ljudi u Austriji, uključujući preduzeća i ministarstva.

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen izjavio je danas da je "špijunaža među prijateljskim državama neprihvatljiva".

Van der Belen i austrijski kancelar Sebastijan Kurc odgovorili su na novinarska pitanja posle izveštaja lista Standard i časopisa Profil o postojanju spiska prisluškivanja u BND-u u periodu od 1999. do 2006. godine.

Kurc je rekao da su 2014. postojale sumnje da BND ima šijunske aktivnosti u Austriji, ali je tada rečeno da je u pitanju pooštravanje nekih nemačkih zakona.

Austrijski kancelar je dodao da je od Nemačke zatraženo objašnjenje o tom pitanju.

Radi se pre svega o faks-priključcima, ali i telefonima i pojedinim mejl adresama, koje je BND pratio od 1999.do 2006. Mete u Austriji su špijunirane iz regiona Pulbah, gde se u Bavarskoj nalazi regionalno sedište BND-a.

Mete su nemačke obaveštajne službe BND u Austriji bile, između ostalih, i austrijska ministarstva, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, privrede, ali i spoljnih poslova.

BND je prisluškivao i strane novinare, te je na listi bio i faks u agenciji APA, a prisluškivani su i univerziteti, te i proizvođači oružja, banke, među kojima je i Nacionalna banka.

Na meti BND-a u Austriji bili su brojevi u 75 ambasada u Beču, od SAD, do Irana, preko Libije do Severne Koreje, ali i Izraela i Avganistana.

Kurir.rs/Krone.at

Foto printscren

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track