AUSTRIJSKA VLADA O DOGOVORU U NEMAČKOJ I MIGRANTIMA: Neće da zaključuju nikakve sporazume na svoju štetu!
Foto: Printscreen Facebook

kriza

AUSTRIJSKA VLADA O DOGOVORU U NEMAČKOJ I MIGRANTIMA: Neće da zaključuju nikakve sporazume na svoju štetu!

Austrija -

BEČ - Austrija sasvim sigurno neće zaljučivati nikakve sporazume na svoju štetu, poručili su danas čelnici vlade u Beču povodom dogovora u Nemačkoj o merama protiv ilegalne migracije. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc na vanrednoj je konferenciji za štampu rekao da je Austrija pripremljena za mere koje bi podrazumevale zatvaranje granica Nemačke.

"Spremni smo da na nacionalne mere Nemačke odgovorimo na našim granicama, posebno na južnim", poručio je.

Kurc je rekao i da u narendom periodu očekuje da će Nemačka razjasniti svoj dogovor, dodajući da je Austrija spremna da sprovede nacionalne mere.

"Zalagaćemo se i dalje za evropsko rešenje da bismo osigurali da ono što je u Savetu EU promenjeno u glavama učesnika bude primenjeno. Naš veliki cilj je da smanjimo ilegalnu migraciju i zato imamo simpatije prema svim idejama koje idu u tom smeru, ali ne na štetu Austrije", naveo je austrijski kancelar.

Dodao je da ne može da predvidi koje će mere Nemačka preduzeti, kao ni koje će na to Austrija primeniti i ponovio da Austrija neće prihvatiti ništa što je na njenu štetu.

Rekao je i da treba naći sistem kojim bi se sprečilo da migranti brodovima kreću ka Evropi, jer bi se time sprečilo utapanje, te ponovio da se Austrija protivi tome da migranti podnose zahteve za azil u prihvatnim centrima van granica EU, odnosno u Africi, jer bi to, kako kaže, bilo neiskreno prema tim zemljama u kojima bi centri bili uspostavljeni. Objasnio je da bi rešavanje molbi dugo trajalo, a njihov boravak, ali i centri postali bi neprivlačni drugim migrantima. Kurc smatra i da putanje migranata mogu rešavati sve zemlje, ali da je preuzimanje azilanata pitanje solidarnosti.

Austrija se, poručio je, zalaže da se pomogne ljudima u nevolji i da ta pomoć treba da bude pružena na licu mesta, s obzirom da se, kako je naveo, istom količinom novca koji je potreban za opskrbu azilanata u Evropi može pružiti pomoć mnogo većem broju ljudi u Africi.

"Pogrešna politika migracije proteklih godina bila je možda blaga u tonu, ali je dovela u opasnost Šengen, do razdora u EU, a prolazili su ne oni kojima je potrebna pomoć, već oni koji su imali novac da plate krijumčare, a što je izazvalo mnogo žrtava na moru. Mi želimo novu politiku, koja treba svakako da bude efikasnija", poručio je austrijski kancelar.

Vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe rekao je da je nedavna vežba na granici ka Sloveniji pokazala da je Austrija pripremljena za odbranu svojih granica, dodajući da očekuje da Nemačko brzo objasni svoje mere, jer, tvrdi, Evropa bez unutrašnjih granica moguća je samo uz bezbedne spoljne granice.

"Zato je neophodno da ozbiljno pristupimo obezbeđivanju spoljnih granica EU. Ne može se na to čekati godinama, već Fronteks mora što pre da bude opremljen i da dobije mandat za odbranu od ilegalne migracije", rekao je Štrahe.

Ponovio je da svi migranti koji dođu u Evropu ilegalnim putem moraju biti vraćeni, navodeći da "Evropa mora da uputi jasan signal da je besmisleno ilegalnim putevima dospeti na njeno tlo".

"Samo tako ćemo stati na put krijumčarima. Ko ilegalno uđe na tlo Evrope ne sme dobiti mogućnost da podnose zahtev za azil", poručio je Sstrahe.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl poručio je da Austrija više ne sme snositi posledice pogrešne politike prema migrantima, te da dodao da se čuo sa nemačkim kolegom i da je dogovoreno da se vide zajedno sa kancelarom Kurcom tokom ove nedelje.

"I inače ovo što je najavljeno u Nemačkoj ne može da se sprovede preko noći, kao što se može zaključiti iz medija. Tako brzo Bavarci ne pucaju", primetio je.

Poručio je i da je zajednički cilj koji ujedinjuje Nemačku, Italiju i Austriju taj da se mora prekinuti sa propuštanjem migranata, te ponovio da Austrija neće prihvatiti nikakve dogovore na svoju štetu.

Kurir.rs/tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track