MERE KURCOVE VLADE DALE REZULTATE: U Austriji drastično opao broj ilegalnih migranata
Foto: YT Screenshot

IZVEŠTAJ KRIMINALISTIČKE SLUŽBE

MERE KURCOVE VLADE DALE REZULTATE: U Austriji drastično opao broj ilegalnih migranata

Austrija -

BEČ - U prošloj godini u Austriji nije opao samo broj zahteva za dobijanje azila, već i ilegalnih migranata, proizilazi iz izveštaja Savezne kriminalističke službe.

Dok je još 2016. uhvaćeno 50.848 ilegalnih migranata, prošle godine je broj pao na 27.753.

Savezna kriminalistička služba u svom izveštaju pravi razliku između osoba koje su krijumčari doveli u zemlju, i onih kod kojih nije bilo moguće dokazati da su koristili usluge krijumčara. Kod poslednje grupe je jasno manji pad od onih koji su koristili usluge krijumčara. Policija je prošle godine uhvatila 222 krijumčara, što je za 47 manje nego 2016..

Interesantno je da je među uhvaćenim ilegalnim migrantima proštle godine bilo Nigerijaca, a ne Sirijaca ili Avgansitanaca, kaže Gerald Tacgern, šef kancelarije za borbu protiv krijumčara ljudi u Saveznoj kriminalističkoj službi. Odmah iza Nigerijaca su Avganistanci i Pakistanci. Tacgern kaže da je u Avganistanu praktično svaka porodica poslala jednog od sinova na put u Evropu, gde se za mesec dana zaradi koliko za celu godinu kod kuće.

foto: Profimedia

Austrijske vlasti ne očekuju da će po pitanju migranata brzo doći do trajnog smirivanja situacije, posebno zbog činjenice da je ruta preko Španije ponovo oživela. Navodi se da je ekonomska situacija u Turskoj loša, tako da bi mnogi Avganistanci i Iračani mogli da ostanu bez posle i krenu ka Evropi. Alžir i Pakistan navode se u izveštaju kao zemlje iz kojih će tek krenuti veliki talas migranata.

Da bi se sprečio veći talas ka Austriji, policija jača međunarodnu saradnju sa zemljama duž različitih ruta, kaže Tacgern.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track