NOVO U BEČU: Prvi putnici se provozali gradskim busom bez vozača! (FOTO)
Foto: Printscreen Bečke Linije

inovacija

NOVO U BEČU: Prvi putnici se provozali gradskim busom bez vozača! (FOTO)

Austrija -

BEČ - Pva probna vožnja dva gradska samovozeća autobusa u Beču bila je uspešna.

Tri meseca trajale su intenzivne pripreme u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču, a u okviru programa „Mobilnost budućnosti“ i projekta „auto.Bus“ koji je podržalo austrijsko Ministarstvo saobraćaja

Nova bečka linija bez vozača primiće prve putnike na proleće 2019. godine.

Dva autobusa bez vozača prvi put su vozili ulicama Beča. . Autobusi su u prisustvu operatera prevezli putnike rutom dugom oko 2 kilometra – od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad.

foto: Printscreen Bečke Linije

Do kraja 2018. godine autobusi će biti i dalje detaljno ispitivani, a početkom sledeće godine ova linija počinje da vozi svakodnevno i do tada će njena tačna ruta biti poznata.

Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati obučeni operater. Mnibus će pored operatera može da preveze još 11 putnika. Vožnja autobusom će biti besplatna, ali neće biti dozvoljen ulazak u autobuse sa dečijim ili invalidskim kolicima.

foto: Printscreen Bečke Linije

Za saradnike projekta „auto.Bus“ ova probna vožnja je bila odlučujuća za njihov dalji rad. U Austriji je prvi put ostvarena „komunikacija“ između vozila i semafora na kojima je radila firma „Siemens“. Siemens je radio i na razvoju komunikacije autobusa sa saobraćajnim znakovima.

Naselje Aspern je idealno okruženje u Beču za ovakav eksperiment, jer je novo naselje u kome se vozila lakše kreću nego u centru grada. Aspern je na dobrom glasu kao inovativna, urbana i ispitivačka „laboratorija“ za razvoj Beča kao pametnog grada.

Kurir.rs

Foto printscreen Bečke linije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track