AUSTRIJSKI PLAN ZA PASOŠE RAZBESNEO ITALIJU: Inicijativa da stanovnici naše pokrajine dobiju dvojno državljanstvo IZAZIVA NESLOGU
Foto: EPA

naljutila se

AUSTRIJSKI PLAN ZA PASOŠE RAZBESNEO ITALIJU: Inicijativa da stanovnici naše pokrajine dobiju dvojno državljanstvo IZAZIVA NESLOGU

Austrija -

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas austrijski plan da ponudi austrijski pasoš germanofonim stanovnicima italijanske provincije Bolcano, na severoistoku zemlje.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je saznalo za postojanje vladine komisije u Beču, zadužene za pripremanje nacrta zakona o takvoj vrsti dvojnog državljanstva.

"Ta inicijativa nije dobra jer nosi moguću štetu", navedeno je u saopštenju.

Izraženo je nezadovoljstvo što se vlada koja predsedava Evropskom unijom "ne koncentriše na ujedinjujuće akcije i sporazume već planira projekte koji izazivaju neslogu".

"Takva inicijativa je još zanimljivija kada se zna da za građane više zemalja EU već postoji evropsko državljanstvo, što se i navodi u pasošima svih članica", navodi MSP Italije.

Provincija Bolcano, planinski region koji se na italijanskom zove Alto Adiđe a na nemačkom Južni Tirol, vekovima je pripadala Austriji, pre nego što je posle Prvog svetskog rata dodeljena Italiji u kojoj uživa posebnu autonomiju.

Prema poslednjem popisu iz 2011, 70 odsto stanovnika regiona se izjasnilo da govori nemački, 26 odsto italijanski, dok četiri odsto ljudi govori retki lokalni jezik romanskog porekla.

Kurir.rs/Beta

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja