Najnovije vesti

ITALIJA NEĆE NA SASTANAK U BEČ ZBOG JUŽNOG TIROLA: Austrija ponudila državljanstvo meštanima koji govore nemački, Rimu se to nije svidelo
Foto: Profimedia

NARUŠENO POVERENJE

ITALIJA NEĆE NA SASTANAK U BEČ ZBOG JUŽNOG TIROLA: Austrija ponudila državljanstvo meštanima koji govore nemački, Rimu se to nije svidelo

Austrija

Italija je danas saopštila da za sada ne prihvata predloženi bilateralni sastanak u Beču zbog planova Austrije da ponudi državljanstvo stanovnicima italijanskog regiona Južni Tirol koji govore nemački.

Italijanski ministar spoljnih poslova Enco Moavero Milanezi je italijanskom ambasadoru u Beču danas naložio da o tome obavesti austrijske vlasti.

U saopštenju italijanskog ministarstva spoljnih poslova se izražava žaljenje zbog "ponovljenih potvrda" Austrije u vezi sa predloženim zakonom o dodeli austrijskog državljanstva i pasoša građanima Italije koji govore nemački i žive u regionu Alpa, poznatom kao Alto Adiđe.

Italijansko ministarstvo navodi da ta inicijativa "kvari klimu spokoja i uzajamnog poverenja" i sa sobom nosi potencijalni rizik "anahronične" politike revanšizma.

Južni Tirol je bio do kraja Prvog svetskog rata deo Austrougarske. Posle Drugog svetskog rata građani su glasali za ostanak u Italiji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...