EPIDEMIJA AGRESIVNOG OČNOG GRIPA U AUSTRIJI: Zarazna infekcija ubrzano se širi,  a može trajno da ošteti vid!
Foto: Printscreen Krone.at

oprez i ne trljakte oči

EPIDEMIJA AGRESIVNOG OČNOG GRIPA U AUSTRIJI: Zarazna infekcija ubrzano se širi, a može trajno da ošteti vid!

Austrija -

U Austriji se pojavila epidemija veoma zaraznog konjuktivitisa. Lekari upozoravaju da se povećao broj infekcija oka i da imaju sve više slučajeva takozvanog "očnog gripa" .

Infekciju izaziva takozvani adenovirus. Tipični simptomi su konjuktivitis sa promenama na rožnjači. Jako je zarazan, a bolest se prenosi direktnim kontaktom, na primer posle dodirivanja ručki, novčanica ili rukohvata u javnom prevozu. Virus i bakterije ubrzano se prenose leti, a u jesen se još više povećava broj inficiranih.

Nakon infekcije, potrebno je oko osam do devet dana da se pojave simptomi. Kod pacijenata se javlja crvenilo oka, svrab, oticanje trepavica, bol u oku i preosetljivost na svetlost povećano suzenje oka... U težim slučajevima može da dođe do trajnog oštećenja vida.

Lekari upozoravaju da infekcija može da se spreči samo ako se strogo vodi računa o higijeni. Oftalmolozi savetuju izbegavanje trljanja očiju kako ne bi došlo do upale i drugog oka, aneophodno je redovno i temeljno pranje ruku.

Svako ko sumnja da je oboleo od "gripa očiju" treba odmah d aode kod oftalmologa. Iako ne postoje delotvorni lekovi za virus, mast ili kapi za oči mogu da ublaže simptome.

Kurir.rs/Krone.at

Foto printscreen Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track