KERN PRELOMIO: Bivši austrijski kancelar se zasitio politike, potpuno se povlači iz SPÖ!
Foto: EPA/Christian Bruna

odlazi

KERN PRELOMIO: Bivši austrijski kancelar se zasitio politike, potpuno se povlači iz SPÖ!

Austrija -

BEČ - Bivši austrijski kancelar Kristijan Kern povlači se potpuno iz politike, odnosno Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), koju je do skoro vodio.

Kern je, sredinom prošlog meseca, potpuno neočekivano najavio da se povlači sa mesta lidera stranke i da želi da bude nosilac liste SPÖ na izborima za Evropski parlament. On je čak spekulisao da bi mogao da predvodi Socijaldemokrate Evrope na tim izborima, ali se ni sa kim od socijaldemokrata iz članica EU u vezi s tim nije prethodno konsultovao.

Pošto je naišao na žestoku kritiku za ovaj korak, koji je znatno uzdrmao stranku, koja je na prošlim izborima za austrijski parlament izgubila vlast, prema austrijskim medijima on će danas saopštiti da se potpuno povlači sa svih partijskih funkcija.

Naime, pošto je Pamela Rendi-Vagner preuzela stranku unutar partije je došlo do oštrih kritika na način na koji se povukao Kern i sve se više funkcionera izjasnilo protiv njega kao nosioca liste na izborima za Eropski parlament.

Kern je za podne zakazao konferenciju za štampu na kojoj bi trebalo da saopšti povlačenje iz politike.

Inače Kern je bio veoma uspešan u privredi kao šef austrijske železnice (OeBB), te se već i u septembru spekulisalo da bi mogao preći u jedan kocern, a s tim u vezi pominjano je da bi kompaija mogla biti iz Rusije.

Kurir.rs/tanjug

Foto EPA/Christian Bruna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja