SIRIJSKOM OBAVEŠTAJCU EKSPRESNO ODOBREN AZIL U AUSTRIJI: Tek onda otkriveno da je optužen za ratne zločine!
Foto: EPA, Profimedia

opasno

SIRIJSKOM OBAVEŠTAJCU EKSPRESNO ODOBREN AZIL U AUSTRIJI: Tek onda otkriveno da je optužen za ratne zločine!

Austrija -

Bečki dnevnik Kurir ukazuje da je sirijski general prvo u Francuskoj podneo zahtev za azil, a da je on, mada je prema Dablinskom sporazumu za njega nadležna ta zemlja, uvidevši da su mu loše šanse nastavio putovanje i podneo molbu za azil i u Austriji.

Mada je Kalid H. naveo da je već podneo zahtev u Francuskoj, u Austriji je pokrenut postupak rešavanja molbe, tokom koje je Savezna služba za borbu protiv terorizma dala "zeleno svetlo", uz navode da sirijski general nije umešan u ratne zločine.

Zbog toga je on, posle samo šest meseci, dobio status azilanta i od 2015. živi u Austriji. Francuska je njegov zahtev odbila krajem 2017. i ove godine pokrenula postupak zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovečnosti, genocid i ratni zločin.

Austrijsko pravosuđe sada je, u ovom slučaju, pokrenulo istragu zbog sumnje zloupotrebe službenog položaja protiv lica u nadležnim službama. Tužilaštvo za borbu protiv korupcije navodi da, iako je Kalid H. naveo da je već podneo zahtev u Francuskoj i da je bio general u obaveštajnoj službi Sirije, nadležne vlasti nisu vodile nikakav postupak konsultacije sa Francuskom ili drugim članicama EU.

Službi za borbu protiv terorizma se prebacuje da je dala paušalnu ocenu o generalu i da je trebalo da pokrene kompletnu istragu o učešću u zlostavljanjima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja