SUD U STRAZBURU STAO NA STRANU PROROKA MUHAMEDA:  Austrijancu koji je kažnjen zbog vređanja islama rečeno da to ne spada u slobodu mišljenja
Foto: Profimedia

jasno

SUD U STRAZBURU STAO NA STRANU PROROKA MUHAMEDA: Austrijancu koji je kažnjen zbog vređanja islama rečeno da to ne spada u slobodu mišljenja

Austrija -

Sud u Strasburu je doneo odluku po žalbi jednog austrijskog državljanina kom je za vređanje poslanika Muhameda pre sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji, javlja Anadolija.

U pisanom saopštenju Suda navodi se kako 47-godišnji Austrijanac ne može da se poziva na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji garantuje slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i osnovana.

"Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korišćene izjave su tretirane kao vređanje i napad na poslanika Muhameda. Slični napadi bi mogli da pogoduju jačanju predrasuda i ugroze verske slobode u Austriji“, navodi se u saopštenju Suda.

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun proroka Muhameda izneo na seminaru koji je pod nazivom “Osnovni elementi islama“ održan dve godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna od 480 evra, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podneo žalbu i Evropskom sudu za ljudska prava.

Kurir.rs/Oslobođenje

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track