Najnovije vesti

AMBICIOZAN PLAN ZA PRESTONICU AUSTRIJE: Beč će do 2050. biti pametan grad
Foto: Profimedia

DIGITALIZACIJA

AMBICIOZAN PLAN ZA PRESTONICU AUSTRIJE: Beč će do 2050. biti pametan grad

Austrija

BEOGRAD - Grad Beč planira da preko inovacija i digitalizacije do sredine veka postane "pametan" grad (smart city) koji troši manje resursa i čiji građani uživaju u boljem kvalitetu života, izjavio je danas direktor Smart siti agencije glavnog grada Austrije Dominik Vajs na Danima Beča u Beogradu.

 

"'Pametan' grad Beč je cilj koji treba da se ostvari do 2050. i pokušavamo da na taj način postignemo povećanje kvaliteta života naših građana i da se, osim toga, štede resursi koji nam stoje na raspolaganju i da se sve to radi uz pomoć inovacija", rekao je za Betu Vajs na marginama konferencije "Beograd i Beč - razvoj gradova kroz dijalog".

foto: Beta/Miloš Miškov

Dominik Vajs

 

Prema njegovim rečima, te inovacije na putu ka "pametnom" gradu uglavnom se svode na digitalizaciju koju će grad pokušati da iskoristi kako bi ostvario napredak u oblasti globalizacije i takodje urbanizacije.

 

Vajs, koji je i koorinator za Smart-IKT Beča, istakao je da je prvo i neophodno da se stvori infrastruktura i da tek tada može da se predje na dalji rad u procesu digitalizacije. Kao najvažnije u tom procesu Vajs je ukazao na dobru upravu, pošto se ne može pristupiti digitalizaciji na decentralizovan način jer onda ostali u procesu neće znati šta oni drugi u gradskoj upravi rade.

 

"Digitalizaciji treba pristupiti na sistemski nacin a prvi korak je stvaranje infrastrukture koja će nam kasnije koristiti", naglasio je Vajs. On je rekao i da je, kada je reč o upravljanju, pored ostalog važno da se uvedu nova ovlašćenja, novi opisi radnih mesta.

foto: Profimedia

"Jako je važno i da utvrdimo šta treba da se uradi u ovoj oblasti, kao i koje su to usluge koje se mogu pružati na taj način", kazao je direktor Smart siti agencije Beča. Vajs je rekao i da su oni u Beču pokrenuli puno pilot projekata sa ciljem da utvrde gde se sve digitalizacija može primeniti i na tom putu je bilo i neuspeha.

 

"Zato je važno da se digitalizacijom izadje u susret stvarnim potrebama gradjana, da oni dobiju usluge koje će im stvarno korisititi", ; istakao je Vajs i zaključio da "bez 'smart' javne uprave nema ni 'smart sitija'".

 

Prema strategiji, Beč 2050. treba da bude grad saradnje i socijalne pravde, grad zelenih površina i obnovljive energije, grad jednakih mogućnosti za sve generacije i grad mladih iz celog sveta.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...