Najnovije vesti

RUKOVANJE ZA ISTORIJU U GRACU: Potomci Ferdinanda i Principa pružili ruke pomirenja! Pogledajte neverovatan trenutak (FOTO)
Foto: Printscreen/ Facebook

ZA MIR

RUKOVANJE ZA ISTORIJU U GRACU: Potomci Ferdinanda i Principa pružili ruke pomirenja! Pogledajte neverovatan trenutak (FOTO)

Austrija

Dok su se svetski lideri okupili u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu.

Oni su se susreli kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir".

 

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mesec dana kasnije Austrougarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...