Najnovije vesti

SEBASTIJAN KURC: Želimo dalji dijalog s Rusijom, špijunažu ne prihvatamo
Foto: EPA

zasedala vlada u beču

SEBASTIJAN KURC: Želimo dalji dijalog s Rusijom, špijunažu ne prihvatamo

Austrija

BEČ - Beč želi da nastavi dijalog s Rusijom, ali špijunažu smatra neprihvatljivom, poručio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc posle sastanka kabineta.

 

"Imamo jasan stav o tom pitanju i o Rusiji. Želimo da održimo dijalog, ali znamo šta se dogodilo u Holandiji i Velikoj Britaniji, i tada smo izrazili solidarnost s našim evropskim partnerima. Ako se na našoj teritoriji odvijaju špijunske aktivnosti, koja god zemlja da je umešana, smatramo to neprihvatljivim i borićemo se protiv toga", rekao je Kurc.

Austrijski kancelar je naveo da je Beč dao jasan odgovor na to i da je obavestio evropske partnere o tome.

 

"To neće poboljšati odnose između EU i Rusije. Sigurni smo da je važno imati kanale za dijalog s Rusijom, a verujemo i da je moguće obezbediti trajni mir na kontinentu samo u saradnji s Rusijom, a ne sukobljavajući se sa njom", istakao je Kurc. Poručio je i da Austrija neće proterivati ruske diplomate zbog skandala vezanog za špijunažu u koji je umešan austrijski pukovnik u penziji.

 

"Jasno smo izrazili našu reakciju Rusiji i obavestili naše evropske partnere. O pitanju odnosa s Rusijom se redovno razgovara na evropskom nivou, tako da Austrija neće preduzimati nikakve odvojene korake s tim u vezi", rekao je Kurc na konferenciji za novinare u Beču.

On je naveo i da je Beč učinio pravu stvar time što je javnost informisao o istrazi o pukovniku u penziji osumnjičenom za špijunažu u korist Rusije i ukazao Moskvi da je špijunaža neprihvatljiva.

 

"Ništa još nije dokazano, presude još nema, ali verujte mi, temeljno smo o ovom pitanju razgovarali jer su neki dokazi zaplenjeni, došlo je do transfera novca. Pravosudna tela se sada bave tim pitanjem, kao što bi i trebalo da bude u državi u kojoj je na snazi vladavina prava", zaključio je Kurc.

 

Austrijske vlasti su 9. novembra saopštile da su pokrenule istragu o 70-godišnjem pukovniku u penziji koji je osumnjičen da od 1990-ih radi za ruske obaveštajne službe, pružajući Moskvi informacije o autrijskim vazduhoplovnim snagama, artiljeriji i migracionoj krizi, podseća ruska agencija.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...