Najnovije vesti

ŠTRAJK UPOZORENJA! Vozovi u Austriji stali na dva sata
Foto: Profimedia

PORUKA ŽELEZNIČARA

ŠTRAJK UPOZORENJA! Vozovi u Austriji stali na dva sata

Austrija

BEČ - Železnički saobraćaj u Austriji danas je dva sata bio obustavljen zbog štrajka upozorenja železničara, koji su nezadovoljni pregovorima o kolektivnom ugovoru.

 

U celoj zemlji vozovi su u podne stali na dva sata, zbog čega se do kasnih sati očekuju problemi u železničkom saobraćaju, a to pogađa i međunarodni železnički saobraćaj preko Austrije.

 

U nekim delovima zemlje su kao zamena za vozove uvedeni autobusi.

Iako je privredna komora sindikatu u nedelju ponudila navodno suštinski poboljšanu ponudu, sindikalci su se odlučili da ipak održe štrajk. Pregovori sindikata o kolektivnom ugovoru za železničare nastavljen je i danas, ali su prekinuti zbog nemogućnosti da se dogovore.

 

Poslodavci nude, kako kažu, povećanje plata za tri odsto, ali predstavnici zaposlenih tvrde da je ponuda ustvari znatno manja, preneo je austrijski radi ORF. Glavni pregovarača poslodavaca Tomas Šajber rekao je novinarima da je sindikat ponudu odbio, a šef sindikata Vida Roman Hebenštrajt kazao je da

dobijena ponuda, sveukupno gledano, nije poboljšana. Sindikalci se žale i na pokušaje zastrašivanja, kritikujući da je tako nešto postalo moguće usled promene austrijske vlade.

"U ovoj zemlji je puno toga stvarno postalo moguće", kritikovao je Hebenštrajt u saopštenju.

 

Za 10. rundu pregovora za sada nije dogovoren termin, ali su obe strane najavile, nakon obustave današnjih razgovora, da će prvo sazvati interna tela radi savetovanja. Hebenštrajt ističe da je sledeća mera zaposlenih, posle ovog štrajka upozorenja, generalni štrajk, ali da još nije potrebno tako nešto preduzeti.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...