AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE: Naša zemlja neće učestvovati u evropskoj vojsci
Foto: Reuters

hoće da ostanu neutralni

AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE: Naša zemlja neće učestvovati u evropskoj vojsci

Austrija -

Ministar odbrane Austrije, Mario Kunasek, isključio je mogućnost učešća njegove zemlje u evropskoj vojsci, kakvu predlažu Francuska i Nemačka.

"Za Austriju, kao neutralne zemlju, zajednička vojska nije tema", poručio je Kunasek ističući da Austrija sigurno nije spremna da odustane od svoje suverenosti.

On je objasnio je da će parlament uvek odlučivati o učešću u okviru misija EU ili NATO, i kazao da je neophodna saradnja, zajednički nivo obuke i misije, ali ne i armija, već put ka boljoj saradnji.

foto: EPA

Važno je, prema njegovim rečima, reći da želimo zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku EU, a u tome što su mnoge članice Unije i članice NATO ne vidi potencijal za konflikte već šansu.

Aktuelnu konfrontaciju Ukraine i Rusije Kunasek je okarakterisao kao "zabrinjavajući razvoj".

foto: Shutterstock

"Evropa nije ostrvo spokojnih, već je suočeno sa konfliktima koji se događaju u njenoj blizini. To izaziva zabrinutost, ali i pokazuje koliko je potrebno zajedničko delovanje, kako bi razmišljali zajedno o rešenjima i stvarali stabilnost", naglasio je on.

U vezi sa učešćem Austrije u eventualnoj misiji EU u Ukrajini, Kunasek je bio uzdržan, rekavši da će Beč biti otvoren za diskusiju.

Podsetio je da je Austrija angažovana u misijama u inostranstvu sa više od 900 vojnika, čime je u odnosu na broj stanovnika na trećem mestu u EU.

"Prema mom mišljenju fokus bi trebalo da ostane na Zapadnom Balkanu, pošto je taj region ispred naših vrata, a naravno i na Bliskom istoku, gde imamo veliki kontingent u Libanu", rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track