Najnovije vesti

AUSTRIJA ZADOVOLJNA SVOJOM MIGRANTSKOM POLITIKOM: Zahvaljujući nama EU je shvatila da pitanja azila i zaštite granica ne mogu jedno bez drugog!
Foto: EPA/FLORIAN WIESER

KIKL SUMIRA PREDSEDAVANJE EU

AUSTRIJA ZADOVOLJNA SVOJOM MIGRANTSKOM POLITIKOM: Zahvaljujući nama EU je shvatila da pitanja azila i zaštite granica ne mogu jedno bez drugog!

Austrija

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl izjavio je da je zvaničan Beč doprineo promeni paradigme u EU i konačno su pitanja azila i zaštite spoljnih granica Unije povezani, a ne odvojene teme kao do sada.

"Ovo je bilo veoma zanimljivo polugodište. EU je veliki tanker i veoma sam iznenađen što smo uspeli da ga okrenemo u pravom smeru", rekao je Kikl prilikom rezimiranja predsedavanja Austrije EU u drugoj polovini ove godine.

foto: YT Screenshot

Austrija je, prema njegovim rečima, doprinela promeni paradigme, i tema azila se više ne odvaja od zaštite spoljnih granica.

Solidarnost među zemljama članice EU se više ne vezuje za izbegličke kvote, već za katalog mogućnosti zajedničkog delovanja, rekao je Kikl, dodajući da je na taj način u protekle dve godine EU uspela da izađe iz ćorsokaka u koji je upala zbog raspodele izbeglica.

Naglasio je da je tema zaštite spoljne granice EU na vrh agende Unije dospela tek zahvaljujući insistiranju Austrije.

foto: EPA

Austrija će, kako je najavio, i posle završetka predsedavanja EU raditi dalje na promeni paradigme, jer postoji strateški plan koji ima za cilj da se ne dozvoli više podnošenje zahteva za azil na tlu EU, izuzev ako se radi o licu koje dolazi iz jedne susedne zemlje. Kao međukorak na tom putu Kikl najavljuje insistiranje na tome da osobe koje koriste usluge kriminalnih organizacija koje se bave prebacivanjem ilegalaca automatski izgube pravo na azil.

"Ko dođe koristeći usluge kriminalnih organizacija gubi pravo na zaštitu", poručio je austrijski mministar, dodajući da u to spadaju i izbeglice koje brodovima, uz pomoć trgovaca ljudi, dospeju na tlo EU iz Afrike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...