Najnovije vesti

SRBI U AUSTRIJI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Na bečkim pijacama kupovali se badnjaci i pečeni prasići!
Foto: Fonet

PRAVOSLAVNI HRAMOVI PUNI VERNIKA

SRBI U AUSTRIJI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Na bečkim pijacama kupovali se badnjaci i pečeni prasići!

Austrija

BEČ - Srbi širom Austriji danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalno odlaskom na praznične liturgije koje su se služile u hramovima Srpske pravoslavne crkve i porodičnim okupljanjima.

Uoči dolaska ovog velikog praznika i Badnje večeri u hramovima SPC u Austriji delili su se osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija.


Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Rođenja presvete Bogorodice.

foto: printscreen

Bečki hramovi bili su puni vernika, te su ulice u kojima se nalaze bile, na Badnji dan, zatvarane za saobraćaj, pošto je do ponoćne liturgije vladala velika gužva vernika.

 

Sveštenici pročitali su vernicima božićnu poslanicu patrijarha Irineja.

Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera. I u Austriji se Srbi ne odriču običaja da sami odu u šumu i donesu badnjak u svoj dom.

 

 

Priprema za Božić počele su već pre par dana, te je na brojnim mestima širom Beča bilo vidljivo da predstoji jedan veliki praznik. Na bečkim pijacama već par dana su se mogli naći badnjaci, ali i pečeni prasići koji su nezaobilazni na božićnoj trpezi svake porodice.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto Fonet

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...