KATOLIČKA CRKVA U AUSTRIJI GUBI SVE VIŠE VERNIKA: Najveći porast istupanja iz crkve zabeležen je u biskupijama Beč i Klagenfurt!
Foto: Profimedia

LJUDI ODLAZE, ALI PRIHODI REKORDNI

KATOLIČKA CRKVA U AUSTRIJI GUBI SVE VIŠE VERNIKA: Najveći porast istupanja iz crkve zabeležen je u biskupijama Beč i Klagenfurt!

Austrija -

BEČ - Sve više Austrijanaca napušta katoličku crkvu, a 2018. njihov broj se značajno povećao u poređenju sa prethodnim godinama.

"Prošle 2018. godine ukupno 58.378 osoba je napustilo redove Katoličke crkve u Austriji, što je 8,7 posto više nego 2017.“, javlja Katpres.

Prema tim statistikama, u Austriji, s ukupno 8,8 miliona stanovnika, trenutno živi 5,05 miliona katolika. Najveći broj vernika, njih čak 85.000, napustilo je crkvu 2010. godine.

Najveći porast stupanja iz crkve u 2018. zabeležen je u biskupijama Beč i Klagenfurt. Uprkos padu broja članova, crkva beleži rekordne prihode iz crkvene takse koju vernici plaćaju prema visini plate.

Od taksi katolička crkvau Austriji je 2018. prikupila 461 miliona evra. Porast tih prihoda povezuje se sa porastom dohotka građana. Istovremeno je u redove katoličke crkve u Austriji primljeno 5.311 novih članova što je porast od 105 posto u poređenju sa 2017.

Pritom se u najvećem broju slučajeva radi o muslimanskim izbeglicama koje prelaze u katoličanstvo.

Prema poslednjem popisu građana u kojem je bilo dozvoljeno pitanje izjašnjavanja o verskoj pripadnosti, 2001., 73 posto građana Austrije je bilo katoličke vere, 4,7 posto protestantske 4,2 muslimanske veroispovesti, a 12 posto onih koji ne pripadaju ni jednoj verskoj zajednici.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track