Najnovije vesti

NOVA GODINA U BEČU POČINJE SA ZABRANAMA: Od 15. januara  ne sme da se jede u metrou, ali to nije jedina NOVINA koju grad uvodi u 2019. (FOTO)
Foto: Printscreen Krone.at

novi propisi

NOVA GODINA U BEČU POČINJE SA ZABRANAMA: Od 15. januara ne sme da se jede u metrou, ali to nije jedina NOVINA koju grad uvodi u 2019. (FOTO)

Austrija

BEČ - Nova godina donosi niz novina u Beču, od zabrane konzumiranja hrane u metrou, preko ograničenja za upis na određenim bečkim fakultetima, uvođenja policijske patrole na konjima i još mnogo toga.

U javnom prevozu u Beču od 15. januara stupa na snagu zabrana konzumiranja hrane u metrou na liniji U6. Kako je saopšteno, u početku neće biti kažnjavanja za kršenje ovog pravila.

 

U prvoj polovini 2019. godine bečki prevoznik Bečke linijen (Wiener Linien) počeće redovan prevoz autonomnim autobusima na šest stanica u novom naselju Jezerski grad Aspern. Kada je reč o saobraćaju, treba napomenuti takođe da će se ubuduće kažnjavati vožnja tzv. „koridorom života“ ili koridorom namenjenim za vozila hitne pomoći. Ovo će se smatrati prekršajem  koji će se upisivati u vozačku dozvolu.

foto: Wiener Linien/Manfred Helmer

Takođe je novost da se ukida ispit za vozačku dozvolu na turskom jeziku. Od jula ove godine nova e-vozila moraće da puštaju akustične signale za upozoravanje. Razlog je bezbednosni, jer su e-vozila pri malim brzinama veoma tiha tako da ih pešaci i vozači bicikla često ne čuju.

 

Na određenim fakultetima u Beču od 2019. broj mesta biće ograničen. U pitanju su sociologija, kulturna i socijalna antropologija, hemija i političke nauke kao i šumarstvo i drvna industrija na Poljoprivrednom fakultetu.

foto: PID/Christian Fürthner

Starosna granica za konzumiranje cigareta u Austriji je sa 16 podignuta na 18 godina. Ta granica važiće i za korišćenje nargile i elektronskih cigareta. Kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića biće dozvoljeni tek od 18 godina.

 

Kada je u pitanju mobilna komunikacija u Beču počinje uvođenje 5G-mreže i prvi pametni telefoni se već pojavljuju na tržištu. Takođe jedna od novina u glavnom gradu Austrije je da do kraja aprila 2019. godine traje obuka jahanja za policajce koji će patrolirati na konjima. Nakon završene obuke na raspolaganju će biti 21 obučeni službenik i 12 konja koji će patrolirati najpre u parkovima na Dunavskom ostrvu i u okviru zabavnog parka Prater.

 

Kurir.rs/rEurocommpr.rs

Foto printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...