VOJSKA EVAKUISALA NEMAČKE ĐAKE IZ AUSTRIJE: Došli na skijanje, a bili zarobljeni u hotelu nedelju dana
Foto: EPA

bez struje i telefona

VOJSKA EVAKUISALA NEMAČKE ĐAKE IZ AUSTRIJE: Došli na skijanje, a bili zarobljeni u hotelu nedelju dana

Austrija -

Vojni helikopteri evakuisali su danas grupu nemačkih srednjoškolaca koji su došli na zimski odmor u Austriju, ali su skoro nedelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snega u zemlji.

1 / 6 Foto: AP

Austrijska vojska je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnike iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gde su stigli u subotu na skijaški odmor.

Kasberg, kao i druga austrijska skijališta, zatvoren je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje. Srednjoškolci su uprkos svemu bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju.

foto: AP

Do tri metra snega, a negde i više, palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da očiste krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti.

Sprovode se i hitne evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana.

foto: EPA

Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu pre novih padavina očekivanih ovog vikenda.

Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

foto: EPA

Nevreme pogađa i jug Nemačke gde je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snega i evakuacije.

Više vozača provelo je noć u svojih vozilima na auto-putu A8 jugoistočno od Minhena pre nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mesta u regionu čuveno skijalište Garmiš-Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dečak stradao je u četvrtak kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snega.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track