Najnovije vesti

VELIKO PRIZNANJE ZA ZAEVA: Kurc mu u Beču uručio orden Alojz Mok
Foto: EPA

pohvalno

VELIKO PRIZNANJE ZA ZAEVA: Kurc mu u Beču uručio orden Alojz Mok

Austrija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uručio je danas u Beču makedonskom premijeru Zoranu Zaevu orden Alojz Mok za zasluge za postizanje rešenja za dugogodišnji problem oko imena njegove države.

Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da je Prespanski sporazum istorijski korak za Makedoniju, ali i ceo region.

Zbog tog sporazuma kao Republika Austrija želimo da vam odamo priznanje. Dodeljujemo vam orden Alojz Mok. Inače Mok je imao veliku ulogu u putu Austrije ka članstvu EU, ali i za mnoge zemlje istočne Evrope i Zapadnog Balkana bio je značajan, objasnio je on.

Kurc je rekao da mu je posebno drago što je danas mogao da razgovara sa Zaevom u Beču jer je to bila prilika da mu čestita na postizanju sporazuma.

Spor oko imena bilo je izazovno pitanje za koje je trebalo dugo vremena da se reši, a izazvalo je i mnogo emocija u Makedoniji i Grčkoj. To je bilo pitanje koje je moralo da se reši. Ono je obezbedilo evrospku perspektivu svim državama Zapadnog Balkana, a tako i Makedonije, uveren je on.

Na pitanje novinara o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana Kurc je kazao da ne bi bilo korisn govoriti o datumu za prijem novih članica u EU, jer sve zavisi od ispunjavanja kriterijuma od strane država regiona.

Ono što vidim u Makedoniji je da postoji snažna volja da se zemlje kreće ka EU, a vidim i da zemlje isporučuje rezultate. Rešenje oko imena je svakako istorijski korak za koji treba odati priznanje Skoplju. Mislim da EU ima pozitivan stav u vezi toga, kazao je on.

Zaev je rekao da je orden koji je dobio priznanje za evropske snove njegove zemlje. Za nas je to velika čast i za mene obaveza za budućnost da se zalažem dalje za evropsku budućnost kako naše zemlje, tako i Zapadnog Balkana, kazao je on.

Ukazao je da Austrija pruža doslednu podršku svim zemlajma regioan na putu ka EU i da je to veoma važno za stabilnost Zapadnog Balkana.

Podsetio je da je makedonska skupština dvotrećinskom većinom usvojila promenu Ustava, a potom i grčki parlament, tako da više nema prepreke za primenu sporazuma.

Taj sporazum je primer kako se mogu buduća bilateralna pitanja rešavati. Znam da će ovaj sporazum ohrabriti mnoge da preduzmu još hrabrije korake“, uveren je Zaev. Istakao je da je nakon 27 godina od proglašenja nezavisnosti rešen jedan spor, i da se u buduće njegova zemlja neće više zvati Bivša jugoslovenska republika Makedonija, već Republika severna Makedonija.

To je šansa za bolju budućnost naših građana, ali i uklanjanje prepreka na putu ka članstvu u najvećim savezima  EU i NATO, kazao je Zaev. On je ocenio da su opozicione partije u Makedoniji, kao i Grčkoj, i pored protesta, želele da se ovaj problem reši.

Da ova vlada nije rešila ovaj problem, sledeća, u kojoj bi možda bile te stranke, morala bi da se bavi tim pitanje. Ovim sporazumom smo rešili veoma bitnu stvar, konstatovao je Zaev.

Rekao je da očekuje da već idućeg meseca Makedonija zauzme svoje mesto u NATO, a da potom usledi i prijem u punopravno članstvo tog vojnog saveza.

Isto tako očekuje da će EU dati datum za otpočinjanje pristupnih pregovora, dodajući da je uveren da će Makedonija napraviti napredak u vladavni prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije.

Što se Austrije tiče podsetio je da su austrijska preduzeća najveći investitori, a posebno se pohvalio rastom trgovinske razmene u prošloj godini. Naša trgovinska razmena porasla je za 60 odsto, sa 180 miliona evra na 254 miliona evra u prošloj godini, rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...