Najnovije vesti

AZILANT UBIO ŠEFA SOCIJALNE SLUŽBE: Turčin kome nisu odobrili boravak u Austriji, ilegalnu ušao u zemlju i krvavo se osvetio!
Foto: AP

surovo

AZILANT UBIO ŠEFA SOCIJALNE SLUŽBE: Turčin kome nisu odobrili boravak u Austriji, ilegalnu ušao u zemlju i krvavo se osvetio!

Austrija
10:55h

Tražilac azila, poreklom iz Turske, ubio je šefa socijalne službe u Dornbirnu i time podstakao dalju debatu o potrebi uvođenja lakšeg proterivanja nasilnih migranata.

Norbert Švendinger iz pokrajinske kriminalističke službe na konferenciji za štampu, preneo da je tražilac azila došao u kancelariju šefa socijalne službe, koji je pre deset godina izdejstvovao protiv njega zabranu boravka u Austriji i EU. Šef socijalne službe odbio je sastanak sa njim, jer nije imao zakazan termin, ali se pola sata kasnije državljanin Turske vratio sa dugim kuhinjskim nožem i ciljano je napao svoju žrtvu.

Jedan službenik socijalne službe, koji je čuo buku u susednoj kancelariji pozvao je policiju, koja je napadača uhapsila u blizini mesta zločina.

Inače protiv tražioca azila postojala je trajna zabrana ulaska na prostor Šengena zbog obimnog krivičnog dosijea. I pored zabrane boravka on je podneo zahtev za azil, jer tvrdi da je borac za pravda Kurda. Prema rečima predsednika pokrajine Forarlberg Markusa Valnera pošto je proces rešavanja molbe bio u toku on je mogao da se kreće slobodno. "Takvom situacijom ne možemo biti zadovoljni", kazao je on.

Napadač je ilegalno ušao u Austriju najverovatnije koristeći usluge krijumčara ljudi, pretpostavljaju vlasti, i ukazuju da je 7.januara u Talhamu podneo zahtev za dobijanje azila, te je potom odlučio da ode u Forarlberg, gde mu živi brat.

Zahtev saveznih vlasti da pokrajina Forarlberg preuzme njegovo osprkbljivanje odbijen je od pokrajinskih vlasti, koje su ukazale na njegov krivični dosije.

Napadač je tokom saslušanja tvrdio da je otišao u socijalnu službu kako bi podneo zahtev za dobijanje pomoći, i da je očekivao novac, koje vlasti nisu želele da mu daju.

Niko ne razume aktuelnu situaciju, a ni ja, rekao je šef pokrajine u vezi mogućnosti da osobe sa "debelim" dosijeom mogu i pored zabrane boravka da traže azil u Austriji. Valner kaže da ne shvata što protiv tog lica nije izrečena mera pritvora pred proterivanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track