Najnovije vesti

AUSTRIJA POOŠTRAVA KAZNE ZA NASILJE NAD ŽENAMA I DECOM: Za silovanje i 20 godina robije, za maltretiranje dece 10!
Foto: Profimedia

MENJAJU ZAKON

AUSTRIJA POOŠTRAVA KAZNE ZA NASILJE NAD ŽENAMA I DECOM: Za silovanje i 20 godina robije, za maltretiranje dece 10!

Austrija

BEČ - Austrijska vlada sprema pooštravanje kazni za krivična dela nasilja nad ženama.

 

Nadležna radna grupa izradila je izmenu zakona kojom se pooštravaju kazne za 50 krivičnih dela, među kojima i kazne za silovanje ili nasilje nad ženama i decom.

 

Tako ubuduće silovatelji neće moći dobijati uslovne kazne, a oni koji ponove to krivično delo, moraće da računaju na dramatično više kazne. Za silovatelje predviđena je i doživotna zabrana rada sa decom.

foto: EPA

Novi zakon predviđa i kazne za internet trolove, koji preko interneta napadaju i maltretiraju žene. Takođe se i paragraf za "stalking" proširuje krivično delo "objavljivanje činjenica ili slika iz ličnog života jedne osobe bez dozvole".

 

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe istakli su da se menja kurs države prema prestupnicima.

 

"Ako se manji ekonomski prekršaji oštrije kažnjavaju od nasilja nad ženama i decom sa doživotnim posledicama, onda nešto ne ide u pravom smeru. Tu promenu kursa sada preduzimamo", najavio je Kurc. Štrahe je istakao da je rastuće psihičko i fizičko nasilje nad ženama i decom neprihvatljivo i da se protiv toga mora delovati.

 

"Samo oštrije kazne mogu voditi ka cilju", uveren je on.

foto: Profimedia

Pojedine mere iz paketa biće, kako je planirano, primenjenje još tokom ove godine.

 

Za silovatelje povećava se najmanja kazna predviđena zakonom sa jedne na dve godine, a najviša kazna se povećava sa 5 do 15 na 10 do 20 godina.

 

Za nasilje nad decom predviđena je kazna od godinu do 10 godina zatvora, za objavljivanje ličnih podataka preko interneta bez odobrenja predviđena je kazna od tri godine zatvora.

 

Ko ponovi krivično delo mora računati na dvostruko veće kazne.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...