Najnovije vesti

PROGON! AUSTRIJSKI NOVINAR NA CRNOJ LISTI KIJEVA! Kristijan Veršic snimao most na Krimu i zloglasni ukrajinski cenzorski sajt ga proglasio za državnog neprijatelja!
Foto: Printscreen YouTube/Wochenblick.at

MALTRETIRANJE

PROGON! AUSTRIJSKI NOVINAR NA CRNOJ LISTI KIJEVA! Kristijan Veršic snimao most na Krimu i zloglasni ukrajinski cenzorski sajt ga proglasio za državnog neprijatelja!

Austrija

BEČ - Novinar austrijske državne televizije ORF Kristijan Veršic, koji je i dopisnik sa Balkana sa sedištem u Beogradu, našao se na listi potencijalnih "državnih neprijatelja" Ukrajine.


Njegovo ime nalazi se na listi "državnih neprijatelja" zloglasnog ukrajinskog sajta Mirotvorec, koji proganja i na crnu listu stavlja javne ličnosti, novinare i medije koji nisu na liniji zvaničnih ukrajinskih vlasti i proglašava ih izdajnicima, proruskim teroristima, separatistima, plaćenicima, ratnim zločincima i slično.

 

Veršic je na tu listu dospeo samo dan pošto je ambasador Ukrajine u Austriji Aleksandar Šerba obrazložio da Kijev odbija da mu odobri akreditaciju za front zbog snimaka sa krimskog mosta.

Sajt, koji je iniciran od jednog savetnika ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i koji ima punu podršku MUP Ukrajine i ukrajinske Službe bezbednosti, prebacuje austrijskom novinaru da "je svesno kršio državnu granicu Ukrajine", "učestvovao u pokušaju pravdanja aneksije Krima" i optužuje ga za "antiukrajinsku propagandu". Mirotvorec je zatražio od pravosudnih organa Ukrajine da podnesu krivičnu prijavu protiv Veršica.

 

Veršic je početkom godine kritikovao ukrajinske vlasti što su mu odbile akreditaciju i pozvao austrijsku vladu da deluje. Austrijske vlasti, od predsednika do kancelara, apelovale su na ukrajinske kolege da se taj slučaj reši, ali za sada neuspešno.

 

Veršic je poznat po izveštajima sa teritorijama na kojima se vode oružani sukobi ili postoje konflikti, te je i tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije pravio priloge sa ratišta.

foto: Printscreen Twitter

Inače, sajt Mirotvorec je postao "poznat" kad je objavio broj telefona i adresu ukrajinskog novinara Olega Buzina, koji je ubrzo ubijen. Posle njegovog ubistva, na Tviteru je objavljena poruka: "Agent 404 se opet dobro pokazao. Za uspešno izvršenje vojnog zadatka zaslužio je kratak odmor."

 

Pre dve godine sajt je objavio spisak novinara, uključujući i strance, koji su izveštavali iz Donbasa i obelodanio je njihove lične podatke, posle čega su neki od njih dobijali pretnje.

 

Na crnoj listi Mirotvoreca je i srpski reditelj Emir Kusturica.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/Wochenblick.at

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...