Najnovije vesti

REVOLUCIONARNO! INVALIDSKA KOLICA NA KURBLU: Bečki Tehnički fakultet izradio model sa novim pogonskim sistemom! (FOTO)
Foto: Printscreen Eurocomm

timski uspeh

REVOLUCIONARNO! INVALIDSKA KOLICA NA KURBLU: Bečki Tehnički fakultet izradio model sa novim pogonskim sistemom! (FOTO)

Austrija

BEČ - Stručnjaci Tehničkog fakulteta u Beču uz pomoć biomehaničkih modela izradili su potpuno nova invalidska kolica.

Kurblanje čini pogon efikasnijim i ergonomičnijim. Istraživački tim za biomehaniku i rehabilitacionu tehniku Tehničkog fakulteta u Beču razvio je potpuno nov pogonski sistem kod kojeg se kolica ne pokreću obručem na točku nego uz pomoć ručne pedale. To je ergonomičnije i mnogo bolje odgovara prirodnim pokretima gornjeg dela tela.

 

„Kod standardnih invalidskih kolica pokreti tokom vožnje nisu prirodni. Položaj zgloba je neadekvatan za naše telo“, objašnjava prof. Margit Gfeler. Posledica je da mnogi ljudi imaju povrede zgloba i bolove uzrokovane pokretanjem invalidskih kolica.

foto: Printscreen Eurocomm

Da bi to izmenili Margit Gfeler i njen istraživački tim napravili su biomehanički kompjuterski model sa kojim se analiziraju razni pokreti gornjeg dela tela. „Razmišljali smo o tome kakav bi bio optimalan pokret? Koji pokreti najbolje odgovaraju funkciji ramena i ruku?“, kaže Gfeler.

 

Tok pokreta koji se biomehaničkom simulacijom ispostavio kao posebno povoljan sproveden je u mehanički pogon. Rezultat su invalidska kolica koja pokreću dve kurble montirane na rukonaslonu kolica. Spirometrijska ispitivanja su pokazala da se ista brzina može dostići uz znatno manje napora, što za mnoge korisnike znači poboljšanje kvaliteta života.

 

Kurir.rs/Eurocomm

Foto Eurocomm

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...