NIŠTA OD MISE ZA USTAŠKE KOLJAČE: Austrijska crkva zabranila službu na skupu u Blajburgu jer je "deo političkog rituala" (VIDEO)
Prošlogodišnja misa na Blajburgu, Foto: YouTube prtscr / Ingo Tisch

tako treba

NIŠTA OD MISE ZA USTAŠKE KOLJAČE: Austrijska crkva zabranila službu na skupu u Blajburgu jer je "deo političkog rituala" (VIDEO)

Austrija -

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Blajburgu, a kako je hrvatski Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira prvo da obavirazgovore s organizatorima i potom odlučiti šta dalje i uskladi buduće postupanje.

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizuje, saopštila je u petak lokalna Katolička crkva.

Kako Index saznaje iz izvora bliskih Kancelariji predsednika sabora, razgovaraće se prvo s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Sekretar biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Gugenberger, smatra da misa koja je trebalo da se održati 18. maja šteti ugledu Katoličke crkve i da je "postala deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track