BEČKA DŽAMIJA LEGLO DŽIHADISTA: Evo zašto su tinejdžerke koje su pobegle u Islamsku državu sada JOŠ OPASNIJE (VIDEO)
Foto: Profimedia, Interpol

otkriveno

BEČKA DŽAMIJA LEGLO DŽIHADISTA: Evo zašto su tinejdžerke koje su pobegle u Islamsku državu sada JOŠ OPASNIJE (VIDEO)

Austrija -

Sabina Selimović i Samra Kešinović, austrijske državljanke poreklom iz Bosne i Hercegovine, koje su zapadni mediji prozvali "neveste iz džihada", izrazile su želju da se posle gotovo pet godina ratovanja vrate u Austriju!

I dok je Herbert Kikl, austrijski ministar unutrašnjih poslova, suzdržan u vezi sa njihovim povratkom, Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma, upozorava na ozbiljne bezbednosne rizike u slučaju da se vrate u Evropu!

"To više nisu zanesene tinejdžerke, već iskusni borci i brigadiri koji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju za svaku zapadnu zemlju. Ne zato što su se borile za interese Islamske države, već zato što su aktivni članovi jedne od struja Nusra fronta koji je i dalje vojno aktivan u Siriji, a istovremeno je povezan s nekim obaveštajnim službama", tvrdi Galijašević.

On otkriva malo poznate detalje o tome kako su se ove devojčice uopšte našle na strani džihadista.

"U Austriji živi oko 339.000 muslimana, a većina dolazi upravo sa prostora bivše SFRJ. Otuda i ne čudi to što je u Beču i jedna od najsnažnijih islamskih zajednica, a tu mislim i na niz paradžemata. Sedište najradikalnijih ogranaka ove zajednice dugo godina je bilo u Sedmom okrugu, u džamiji Sahab koja je kasnije služila i kao regrutni centar za upućivanje na ratišta po Bliskom istoku", otkriva Galijašević.

Ovaj stručnjak dodaje da je, prema procenama austrijskih bezbednosnih službi, od 320 muslimana koji su se iz ove zemlje priključili Islamskoj državi u Siriji, oko 240 poreklom upravo iz BiH.

Potraga za Sabinom i Samrom trajala je više godina isključivo zahvaljujući istrajnosti i požrtvovanosti njihovih roditelja koji su u Austriju stigli iz Tuzle.

"Roditelji su se susretali sa najrazličitijim informacijama, uključujući i da su ubijene, bile seksualne robinje i ko zna šta još. Međutim, ključan problem je u evidentiranju dece koja su otišla da se bore za ID je što su van svake evidencije. Istovetno je bilo i sa Jasminom Keserovićem, koji je u Siriju otišao kao maloletnik, a kasnije se "proslavio" proglasima da se neverujući ubijaju na svakom mestu i na svaki način", rekao je Galijašević.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto Profmedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja