BUM KONGRESNOG TURIZMA U BEČU: U austrijskoj prestonici organizovano REKORDNIH 4.685 kongresa i seminara!
Foto: Wikipedija

mašala

BUM KONGRESNOG TURIZMA U BEČU: U austrijskoj prestonici organizovano REKORDNIH 4.685 kongresa i seminara!

Austrija -

BEČ - Glavni grad Austrije, Beč, omiljen je kod turista, ali i kod organizatora i učesnika kongresa.

Austrijska metropola prošle godine ostvarila je rekordan rezultat po pitanju kongresno turizma. Tako je prošle godine u Beču organizovano 4.685 kongresa i seminara, što je rast od 15 odsto. Na te skupove došlo je oko 631.000 učesnika, što je rast od tri odsto, a oni su ostvarili 1.925.000 noćenja.

Time svako osmo noćenje u Beču otpada na učesnika kongresa. U proseku učesnik kongresa potrošiće 541 evro dnevno, duplo više nego običan turista (266 evra). Zahvaljujući međunarodnim sastancima u budžet države ušlo je, samo na osnovu naplaćenog poreza 332 miliona evra, pri čemu samo 40 miliona ostaje u glavnom gradu.

Veći deo prihoda, 217 miliona evro, Beč mora da prosledi savežnim vlastima, a ostatak da podeli na druge pokrajine i opštine. Ovim rezultatima, kako ističu gradske vlasti, Beč ne igra u regionalnoj ligi, već Ligi šampiona, u kojoj su konkurenti Brisel, London, Pariz ili Barselona.

Kongresni turizam i u budućoj strategiji za turizam do 2025.godine igraće važnu ulogu, s ciljem da se obore novi rekordi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja