NIJE BEČ SLUČAJNO NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT: U austrijskoj prestonici vode računa čak i o BEZBEDNOSTI ŽABA, dobile su  specijalni tunel!
Foto: printscreen ORF

neverovatno

NIJE BEČ SLUČAJNO NAJBOLJI GRAD ZA ŽIVOT: U austrijskoj prestonici vode računa čak i o BEZBEDNOSTI ŽABA, dobile su specijalni tunel!

Austrija -

BEČ - U Beču je registrirano ukupno 17 vrsta vodozemaca. Najviše ih ugrožavaju gubitak staništa, pesticidi, poribljavanje i saobraćaj. Mnogi od tih vodozemaca zbog toga je dospeo na spisak ugroženih vrsta.

Početak proleća posebno je opasno vreme za vodozemce jer tada kreću u potragu za pogodnim mrestilištima. Na svom putu do odgovarajućih vodenih površina za razmnožavanje često moraju da prelaze i ulic esa veoma frekventnim saobraćajem. Posebno ih je teško primetiti u zoru i sumrak kada najčešće i završavaju pod točkovima vozila.

Kako bi sprečili takve scenarije, bečka gradska uprava je još pre nekoliko godina osmislila paket mera zaštite ovih ugroženih životinja. Uz glavne rute tj. puteve koje vodozemci koriste prilikom svojih migracija postavljeni su zeleni znaci opasnosti, a ispod nekih su napravljeni i tuneli koji životinjama omogućavaju siguran prelazak na drugu stranu.

Tri najopasnije bečke ulice čak su ograđene nekom vrstom žice koja vodozemce usmerava u podzemne hodnike koje rado koriste i druge manje životinje poput ježeva i lisica. Prolaznici u večernjim satima često su svedoci neverovatnih prizora migracije žaba i drugih vodozemaca, ali im se savetuje da zadrže odstojanje i pse vode na povocu.

Ovo samo objašnjava između ostalog zašto je Beč i 2019. i to po deseti put za redom proglašen kao grad sa najboljim kvalitetom života na svetu i to na osnovu ispitivanja stranih državljana koji žive i rade u svetskim metropolama.

Kurir.rs/ORF

Foto printscreen ORF

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track