Najnovije vesti

ZAŠTO AUSTRIJA TOLERIŠE USTAŠKO DIVLJANJE: Ugledni Standard razotkrio licemerje skupa u Blajburgu
Foto: EPA / Alex Halada

brutalno

ZAŠTO AUSTRIJA TOLERIŠE USTAŠKO DIVLJANJE: Ugledni Standard razotkrio licemerje skupa u Blajburgu

Austrija

Austrijski list Standard objavio je članak o komemoraciji na Blajburgu u kome kritikuje odluku austrijskih vlasti da se “omogući marširanje fašista”.

“Iako strani političari u Austriji ne smeju da šire propagandu, hrvatskom revizionizmu je dozvoljeno slavlje u Koruškoj”, navodi Standard.

 

Ističe se kako se svakog juna kod Blajburga okupi oko deset hiljada ljudi “kako bi slavili fašistički hrvatski režim ustaša”, te da je takvo “otvoreno glorifikovanje jednog terorističkog režima” izazvalo “mnogo kritika unutar i izvan Austrije”.

 

Uprkos tome manifestacija ostaje dozvoljena, konstatuje Standard i dodaje kako su promene na čelu lokalne biskupije dovele i do drugačijeg tretmana prema tom skupu koji je godinama službeno bio prijavljen kao verska odnosno katolička komemoracija.

Odluka novog administratora biskupije nadležne za Blajburg da ne dozvoli da se skup tretira kao verska komemoracija dodatno je razotkrila da je reč o “političkom skupu”, piše Standard, i to političkom skupu “na kome učestvuju brojni hrvatski političari u predizborno vrijeme” i na kojem se često promoviraju zabranjeni fašistički simboli i “recitiraju fašističke parole”.

 

Standard navodi i stav profesora prava sa Univerziteta u Insbruku Karla Vebera, koji smatra da postoje uverljivi razlozi da se skup na Blajburgu zabrani.

 

Na proteklim komemoracijama je redovno dolazilo do kršenja austrijskog krivičnog prava, a prema zakonu koji reguliše javno okupljanje, svaka manifestacija čija je svrha u sukobu s važećim pravom može biti zabranjena, tumači profesor Veber. Na osnovu iskustva proteklih godina “ustaško okupljanje”, kako skup na Blajburgu naziva Veber, ne treba biti dozvoljeno.

 

Kurir.rs/Index.hr
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...